Rusko hlási ďalší námorný incident s tureckou loďou

Rusko oznámilo ďalší námorný incident s Tureckom, tentoraz v Čiernom mori. Turecká loď tam vraj odmietala uhnúť konvoju ruských plavidiel a hrozila zrážka. Ruské vojenské člny donútili tureckého kapitána zmeniť kurz.

14.12.2015 12:09
debata (191)

„Pri premiestňovaní vrtného zariadenia kurz konvoja plavidiel prekrížila neidentifikovaná obchodná loď plávajúca pod tureckú vlajkou. Nehľadiac na medzinárodné pravidlá a normy moreplavby, loď sa neuhla z kurzu konvoja, čím úmyselne vytvorila havarijnú situáciu. Rádiové spojenie kapitán tureckej lode nenadviazal, na výzvy neodpovedal," uviedla v správe spoločnosť Čornomornaftohaz. Dodala, že následne hliadková loď ruských pohraničníkov a plavidlo ruského námorníctva prinútili tureckú loď zmeniť kurz.

Nakoniec sa tak podarilo do ruských teritoriálnych vôd dopraviť dve vrtné súpravy z náleziska, ktoré sa nachádza asi 150 kilometrov od anektovaného Krymu. Premiestnenie veľmi drahých vrtných súprav do ruských vôd sa odohralo „v súvislosti so zložitou medzinárodnou situáciou".

Ruská vojnová loď Smetlivyj v nedeľu v Egejskom mori strieľala na výstrahu, aby zabránila kolízii s tureckým rybárskym plavidlom. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že turecké plavidlo nereagovalo na prvé varovanie, ale po vypálení striel prudko zmenilo kurz a preplávalo vo vzdialenosti 500 metrov od ruskej lode. Turecký vlastník rybárskej lode podľa servera Newsru.com celý incident poprel: žiadnu streľbu nepočul a k ruskej lodi sa vraj nepriblížil.

Rusko-turecké vzťahy sú ťažko poznačené leteckým incidentom, pri ktorom Turecko v novembri zostrelilo na sýrsko-tureckej hranici ruský bombardér, ktorý podľa Ankary narušil turecký vzdušný priestor. Moskva to však popiera, zaviedla protiturecké sankcie a obvinila Ankaru z podpory teroristického Islamského štátu (IS), pretože údajne obchoduje s ropou ťaženou v oblastiach pod kontrolou IS.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #loď