Francúzska tlač varuje pred vzostupom krajnej pravice v krajine

Francúzska tlač víta porážku Národného frontu (FN) v nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb, ale zdôrazňuje veľký nárast volebných preferencií tejto krajne pravicovej strany v krajine. Aj napriek celkovému rekordnému počtu získaných hlasov FN nedobil podľa komentárov nakoniec žiadny z 13 regiónov len vďaka mobilizácii voličov a taktickému presunu hlasov medzi vládnou ľavicou a konzervatívnou opozíciou.

14.12.2015 15:39
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová.
debata (20)

FN v prvom kole 6. decembra viedol v šiestich regiónoch a celkovo získal najviac hlasov zo všetkých strán. V druhom kole nakoniec žiaden kraj nedobil, ale pre krajnú pravicu hlasovalo celkom 6,8 milióna voličov, čo je najviac od založenia strany v 70. rokoch. Získal veľký počet kresiel v regionálnych radách a v mnohých krajoch bude prvýkrát významnou opozičnou silou, poznamenal napríklad denník Le Monde.

Ďalší nárast voličskej základne FN, ktorá už vlani vyhrala voľby do Európskeho parlamentu vo Francúzsku, znepokojuje mnohé listy v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

Výsledok terajších volieb potvrdzuje doterajšie prieskumy, podľa ktorých by šéfka FN Marine Le Penová mohla na jar 2017 vyhrať prvé kolo prezidentských volieb a v druhom prehrať len v dôsledku spojenia voličov klasickej pravice a ľavice.

Francúzske pravicové i ľavicové denníky vyzývajú politikov tradičných strán, aby vypočuli túžbu Francúzov po zmene a usilovali sa o ich priazeň konkrétnymi skutkami. „Zostáva rok na renováciu politickej činnosti,“ varoval napríklad ľavicový denník Libération.

„Ak sa nebude reagovať na obavy Francúzov, Národný front bude silnieť až do budúcich volieb, tých prezidentských,“ zdôraznil katolícky denník La Croix.

„Francúzi v nedeľu prejavili svoju zodpovednosť a masovo hlasovali. Očakávame od volených predstaviteľov, že budú tiež zodpovední a zmieria sa s ľudom,“ napísal Le Parisien. „Ľavica a pravica by urobili chybu, keby sa vrátili k svojim praktikám, ako by sa nič nestalo,“ varuje pravicový Le Figaro.

FN v posledných piatich rokoch stúpa na miestnej politickej scéne pomocou protieurópskych a protiimigračných prejavov a kritikou klasických politických strán. Tie v posledných rokoch nie sú schopné mierniť obavy a frustrácie ľudí z vysokej nezamestnanosti a narastajúceho počtu prisťahovalcov, predovšetkým moslimov, na pozadí teroristických hrozieb. Preferencie FN stúpli po januárových aj novembrových atentátoch v Paríži.

„Nič nás nemôže zastaviť,“ vyhlásila po oznámení výsledkov druhého kola Le Penová. Odsúdila zároveň alianciu, ktorú proti nej vytvorila klasická pravica a ľavica. Po mobilizácii voličov tradičných strán v druhom kole nakoniec Republikáni získali sedem z 13 regiónov, socialisti päť.

Strana Republikánov (LR) bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho a vládna Socialistická strana (PS) sa v pondleok na mimoriadnych schôdzach svojich politických vedení začali zaoberať tým, aké poučenie pre nich z volieb vyplýva.

Socialistická vláda už sľúbila, že okrem iného plánuje čoskoro prijať opatrenia na posilnenie zamestnanosti, ktorá sa týka viac ako desiatich percent obyvateľov v produktívnom ve­ku.

Podľa zdrojov AFP Sarkozy presadil, že strana v januári obmení svoje vedenie. Počíta sa hlavne s odchodom podpredsedníčky LR Nathalie Kosciuskovej-Morizetovej, ktorá Sarkozyho ostro kritizovala.

Politička vyčítala exprezidentovi, že v regionálnych voľbách nepostupoval dosť odhodlane proti FN, a terajšiu „čistku“ označila za „stalinistickú prax“. Sarkozy, ktorý chce opäť kandidovať na prezidenta, vysvetlil krok potrebou vnútornej jednoty. „Máme radšej, keď predstavitelia hnutia vysvetľujú postoje strany a nič iné,“ povedal konzervatívny politik.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Marine Le Penová #Národný front