Česko prijme 153 utečencov z Iraku a Libanonu

Česká vláda na svojom pondelkovom zasadnutí schválila presídlenie 153 utečencov z Iraku a Libanonu do Česka. Ide o kresťanské rodiny, ktoré do ČR dorazia v troch vlnách.

14.12.2015 16:11
debata (3)

Premiér Bohuslav Sobotka aj niektorí ministri o tom informovali na Twitteri. Štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza doplnil, že vláda presídlenie schválila jednomyseľne. „Ide o príslušníkov kresťanskej menšiny, ktorí sa v dôsledku agresie IS v Iraku ocitli vo veľmi ťažkej životnej situácii a obrátili sa na ČR so žiadosťou o pomoc. V našej krajine by mali získať medzinárodnú ochranu, šancu integrovať sa a začať nový život v bezpečí,“ uviedol premiér.

Presun rodín inicioval Nadačný fond Generácie 21, ktorý zaistí pokrytie väčšiny nákladov. Momentálne sa nachádzajú v niekoľkých utečeneckých táboroch v irackom Irbíle a na ďalších miestach. Kresťania boli islamistami vyhnaní z Mósulu, z mesta Bachdída (turecky Karakoš) a ďalších okolitých obcí vlani v auguste.

Integrácia irackých kresťanov by mala mať tri fázy. Utečenci majú byť najskôr spolu vo vybranom rekreačnom zariadení, kde sa začnú učiť po česky. Zhruba po pol roku by mali byť rozdelení do štyroch až piatich skupín a premiestnení do rôznych krajských miest.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #Bohuslav Sobotka