Turecko údajne stiahlo časť vojakov zo severného Iraku

Turecko vraj sťahuje časť svojich vojakov zo severného Iraku. Oznámila to v pondelok agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z armády. Ankara vyslala niekoľko stoviek svojich vojakov do susedného Iraku bez vedomia tamojšej vlády začiatkom decembra a tvrdila, že ich úlohou je cvičiť irackých dobrovoľníkov.

14.12.2015 19:14
debata (33)

V Bagdade tento krok vyvolal pobúrenie. Ostro ho kritizoval prezident, premiér aj ministerstvo zahraničia a Irak sa dokonca so sťažnosťou obrátil aj na BR OSN. Stiahnutie Turkov uvítal americký viceprezident Joe Biden.

Kancelária tureckého premiéra už koncom minulého týždňa oznámila, že po rozhovoroch s irackými predstaviteľmi plánuje „reorganizáciu“ svojho kontingentu v tábore Basik v blízkosti Mosulu. Pondelkový odsun niektorých jednotiek je vraj súčasťou turecko-irackého dojednania, uviedla agentúra Reuters.

Podľa Anadolu tábor Basik opustil konvoj asi desiatich až 12 armádnych vozidiel, vrátane tankov.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu tvrdí, že tábor, ktorý leží asi 30 kilometrov severovýchodne od Mosulu, bol založený takmer pred rokom na žiadosť guvernéra Mosulu a v spolupráci s irackým ministerstvom obrany. Ten niečo také odmieta. Iracký minister obrany Chálid Ubajdí povedal, že vláda o vyslaní tureckých jednotiek k Mosulu nič nevedela. Premiér Hajdar Abad Ankaru obvinil z porušenia suverenity Iraku.

Biden v telefonickom rozhovore s Davutogluom povedal, že ide o „dôležitý krok k deeskalacii napätia.“ Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden zopakoval, že iracká vláda musí súhlasiť so všetkou cudzou vojenskou intervenciou na svojom území. „Viceprezident vyzýva tureckú vládu, aby pokračovala v dialógu s Bagdadom o dodatočných opatreniach na zlepšenie vzťahov medzi Tureckom a Irakom,“ uvádza sa v komuniké.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Irak #Turecko