Saudská Arábia oznámila vznik protiteroristickej aliancie

Saudská Arábia oznámila vytvorenie 34-člennej vojenskej aliancie islamských štátov na boj proti terorizmu. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia zverejneného saudskoarabskou štátnou tlačovou agentúrou SPA.

15.12.2015 07:35
debata (51)

Vojenská aliancia vedená Saudskou Arábiou bude mať spoločné operačné centrum v Rijáde, ktoré bude koordinovať a podporovať vojenské operácie, uvádza sa vo vyhlásení. To medzi 34 štátmi v zoskupení spomína početné arabské krajiny ako Egypt, Katar a Spojené arabské emiráty spolu s ďalšími islamskými krajinami ako Turecko, Malajzia či Pakistan, píše agentúra Reuters.

Vyhlásenie hovorí o „povinnosti chrániť islamský ľud pred zlom všetkých teroristických skupín a organizácií bez ohľadu na ich náboženstvo a názvy".

Šiitský moslimský Irán, úhlavný protivník sunnitskej Saudskej Arábie v boji o vplyv v regióne, na zozname zúčastnených štátov chýba.

Saudskoarabský minister obrany Muhammad bin Salmán novinárom povedal, že nová aliancia sa postaví proti „každej teroristickej organizácii, ktorá sa pred nami objaví", nielen proti skupine Islamský štát (IS). Podľa jeho slov bude iniciatíva „koordinovať" svoje aktivity v boji proti terorizmu v Iraku, Sýrii, Líbyi, Egypte a Afganistane s hlavnými veľmocami i medzinárodnými organizáciami.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #IS #protiteroristická aliancia