Kerry v Moskve: Črtajú sa nové možnosti riešenia sýrskeho konfliktu

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v Moskve na úvod stretnutia s ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyjadril nádej, že sa podarí pokročiť pri prekonávaní rozporov pri riešení sýrskej krízy.

15.12.2015 10:00 , aktualizované: 17:00
Lavrov, Kerry Foto:
Šéfovia diplomacií USA a Ruska John Kerry a Segej Lavrov.
debata (43)

„Je v prospech celého sveta, keď veľmoci s dlhou históriou vzájomných vzťahov sú schopné nájsť spoločnú reč. Dúfam, že ju nájdeme," povedal Kerry.

Šéf americkej diplomacie podotkol, že prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin dali najavo, že si želajú dosiahnuť pokrok v Sýrii a tiež vyriešiť ukrajinskú krízu. „Hoci máme rozdielne názory, sme schopní v otázke jednotlivých problémov účinne spolupracovať," do­dal.

Washington a Moskva sa rozchádzajú najmä v názore na ďalšiu rolu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku, ktorého odchod požaduje opozícia, podporovaná USA.

„Naši prezidenti v poslednom čase niekoľkokrát posudzovali problémy spojené s efektívnym bojom proti terorizmu. Na tejto ceste pretrvávajú problémy, ktoré je nevyhnutné posúdiť najmä v súvislosti s ďalšou prácou medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie," poznamenal Lavrov. Upozornil súčasne, že problematika terorizmu nezahŕňa len sýrsku otázku, ako ukazujú aktivity tzv. Islamského štátu v Líbyi, Iraku, Jemene a Afganistane.

Putin ocenil Kerryho diplomatické usilie

Pre riešenie sýrskeho konfliktu sa sľubne začínajú otvárať nové možnosti a Rusko a USA môžu na dosiahnutie tohto cieľa urobiť spoločne mnoho. Pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to v Moskve vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry. Spolu so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom zoznámil Kerry šéfa Kremľa s výsledkom ministerských konzultácií, ktoré sa týkali najmä konfliktov v Sýrii a na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) víta... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
John Kerry, Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) víta amerického ministra zahraničia Johna Kerryho v Kremli.

Putin podľa agentúry TASS uvítal možnosť „vypočuť americké návrhy“ na riešenie sýrskej krízy. „Minister Lavrov ma podrobne informoval o vašich návrhoch aj o niektorých otázkach, ktoré je treba znovu posúdiť,“ povedal ruský prezident Kerrymu. Ocenil pritom podľa ruskej agentúry Kerryho intenzívne diplomatické úsilie.

Americký minister poznamenal, že Rusko a USA môžu pre riešenie sýrskeho konfliktu urobiť veľa. Doterajšie diplomatické rokovania sú podľa Kerryho dobrým začiatkom, „ktorý sľubne otvára celý rad možností“.

Kerry sa s Putinom stretol tento rok druhýkrát, prvé rokovania sa uskutočnilo v máji v Soči. Ich debata vtedy namiesto plánovaných 90 minút trvala viac ako štyri hodiny.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #sýrska kríza #john kerry #Sergej Lavrov