Orbán chce moc nadlho

Premiérom chce byť ešte prinajmenšom do roku 2022 a jeho Fidesz má zostať rozhodujúcou politickou silou Maďarska ďalších tridsať rokov. Viktor Orbán na kongrese svojej národno-konzervatívnej strany, ktorá ho v nedeľu manifestačne potvrdila na poste predsedu, priam sršal sebavedomím.

15.12.2015 14:00
Maďarsko, Orbán Foto: ,
Viktor Orbán na zjazde Fideszu ohlásil, že v roku 2018 sa bude znova uchádzať o post maďarského premiéra.
debata (9)

Fidesz, ktorý spoluzakladal ešte na sklonku komunistického režimu ako opozičnú mládežnícku organizáciu, Orbán nazval „najstaršou, najväčšou a najúspešnejšou" stranou strednej Európy. „Sme tu 30 rokov. A dobrá správa pre priateľov, zlá správa pre protivníkov: Budeme tu aj nasledujúcich 30 rokov," vyhlásil.

Orbán, ktorý zo svojich 52 rokov už dokopy bezmála desaťročie presedel v premiérskom kresle, sa ho nechystá vzdať ani v roku 2018, keď mu vyprší terajší mandát. „O dva roky, keď bude dôvera, som pripravený na to, aby som vás viedol vo volebnej kampani, a som pripravený aj na to, ak zvíťazíme, aby som pokračoval v práci na čele vlády," povedal a od delegátov zjazdu si vyslúžil mohutný aplauz so skandovaním „Viktor, Viktor".

S odôvodnením, že v ťažkých časoch sa líder nemôže stiahnuť do ústrania, Orbán uzavrel takmer rok trvajúce špekulácie o následníctve. Tie ambiciózneho šéfa úradu vlády Jánosa Lázára, ktorý už vystupoval ako korunný princ, stáli podpredsednícke kreslo v strane i okresanie právomocí v Orbánovom kabinete.

Jeden z nových podpredsedov Fideszu Gergely Gulyás sa o perspektíve zotrvania strany pri moci vyslovil ešte odvážnejšie ako Orbán, keď za vzor hodný nasledovania označil bavorskú CSU. „Na dosiahnutie jej rekordu sa nesmieme dopustiť chyby do volieb v roku 2078. Pomôžte, aby sme zostali neporaziteľní," citoval výzvu mladého podpredsedu parlamentu k delegátom denník Népszabadság.

Podľa čerstvého prieskumu má Fidesz medzi rozhodnutými voličmi vyše päťdesiatpercentnú podporu, najvyššiu, akú v druhom roku volebného cyklu dosiahla ktorákoľvek vládna strana od zmeny režimu. Krajne pravicový Jobbik za Orbánovou stranou zaostáva o dvadsať a tretí socialisti až o tridsať percentuálnych bodov. Oproti stavu spred roka, keď popularita Fideszu prudko klesala a ulice zapĺňali desaťtisíce demonštrantov protestujúcich proti vládnym korupčným aféram a arogancii moci, je to zarážajúca zmena. Tajomstvo je však prosté, tvrdí politológ Zoltán Kiszelly. „Vláda s dobrým zmyslom pre rytmus našla súvislosť medzi terorizmom a prisťahovalectvom a jej opatrenia, ktoré s tým súvisia, sa tešia podpore väčšiny obyvateľstva," povedal pre Rádio Kossuth.

Osvedčená utečenecká téma, zdôraznená heslom „Uchránime krajinu", ktoré sa spolu s logom Fideszu vynímalo na rečníckom pulte, dominovala Orbánovmu prejavu i celému kongresu. „Vieme, že osud Európy určujú rozhodnutia európskych veľmocí, a to aj teraz, keď sa objavujú pod pláštikom únie. Musíme však otvorene povedať, že násilná kolonizácia sa ľuďom v Maďarsku nepáči," povedal. Sťahovanie národov označil za hrozbu pre európsku kultúru i spôsob života a z jeho presadzovania obvinil „veľkú koalíciu" ľudskoprávnych aktivistov, pašerákov ľudí a európskych byrokratov.

Ešte ostrejšie ako Orbán sa na kongrese vyjadril predseda parlamentu László Kövér. „Nechceme multikulturalizmus, ten pokus, ktorý mení Európu na územie vykorenených barbarských hord," zdôraznil a pokračoval: „Nechceme genderšialenstvo ani to, aby sa Maďarsko stalo takou bezperspektívnou spoločnosťou, kde ženy nenávidiace mužov a zženštilí muži vidia v deťoch a rodinách iba prekážku sebarealizácie. Boli by sme radi, keby naše dcéry za najvyššiu kvalitu sebarealizácie považovali to, že nám porodia vnukov… Chceme vzduch, slobodný vzduch, chceme samostatné maďarské Maďarsko, zachovanie našej kresťanskej kultúry, tradícií, Európu národov."

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz