Pri Paríži zatkli muža v súvislosti s novembrovými atentátmi

Francúzske úrady zatkli v parížskom regióne 29-ročného muža v rámci vyšetrovania novembrových teroristických útokov v Paríži. Bola na neho uvalená väzba a vypočúvajú ho agenti bezpečnostnej služby, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na policajné zdroje.

15.12.2015 14:17
debata

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve zároveň oznámil, že po útokoch sa od vyhlásenia výnimočného stavu 14. novembra uskutočnilo 2 700 domových prehliadok a 287 ľudí je v domácom väzení. Cazeneuve tiež kritizoval Európsku úniu, že v boji proti terorizmu „sa príliš pomaly rozhoduje".

Vo Francúzsku sú zatiaľ vo väzbe v súvislosti s atentátmi dvaja muži, ktorí podľa úradov poskytli ubytovanie Belgičanovi marockého pôvodu. Práve Abdelhamid Abaaoud je považovaný za hlavného organizátora útokov. Tieto osoby však podľa vyšetrovateľov zrejme nemali s prípravou alebo prevedením atentátov, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych, nič spoločné. V Belgicku bolo v súvislosti s útokmi obvinených a zatknutých osem ľudí, v Turecku bol zatknutý muž, ktorý údajne útočníkom pomohol vybrať ciele.

Tými boli 13. novembra futbalový štadión Stade de France, koncertná sála Bataclan a reštaurácie a bary. K najväčšiemu teroristickému útoku spáchanému v Európe od atentátov na vlaky v Madride z roku 2004 sa prihlásilo hnutie tzv. Islamský štát (IS). Za hlavného osnovateľa masakrov je označovaný Abaaoud, ktorý zahynul 18. novembra pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis. V hľadáčiku kriminalistov je naďalej Francúz Salah Abdeslam, ktorý sa podľa všetkého na útokoch podieľal a ktorému sa podarilo utiecť.

debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Paríži