O vlaku plnom zlata v podzemí nie sú dôkazy, tvrdia poľskí experti

Vlak plný zlata ukrývajúci sa v poľskom podzemí neďaleko českých hraníc neexistuje. Uviedla to v utorok skupina banských expertov, ktorá prezentovala výsledky podrobného prieskumu oblasti pri dolnosliezskom meste Walbrzych.

15.12.2015 15:56
debata (6)

Podľa ďalšej skupiny, v ktorej sú aj údajní nálezcovia vlaku, však meranie preukázali existenciu podzemného tunela, v ktorom sa nachádza čosi, čo môže byť aj vlakom. Informovali o tom poľské médiá.

„Možno existuje tunel, žiadny vlak však nie je,“ povedal na tlačovej konferencii geológ Janusz Madej z krakovskej banskej akadémie. Bádanie, ktoré na mieste vykonával s tímom kolegov, na základe analýzy materiálov ukrývajúcich sa pod zemou dospelo k záveru, že prevažnú časť obsahu tvoria bežné geologické vrstvy. Anomálie sú vraj veľmi malé.

„To, čo sme zistili, určite nezodpovedá predpokladu, že tam je vlak. Pod povrchom je príliš málo železa,“ uviedol ďalší z banských expertov Slawomir Poruczek.

Druhá skupina, ktorá mala na prieskum miesta, pod ktorým sa údajne tunel s nacistickým pokladom nachádza, rovnako dlhý čas, však k podobne kategorickému záveru nedospela. Pomocou georadaru a termovízie vraj tím objavil tunel so šírkou piatich metrov a koľaje s celkovou dĺžkou zhruba sto metrov.

Vo vzdialenej časti tunela potom skupina vedená dvoma mužmi, ktorí v lete na údajnú existenciu vlaku upozornili, našla podlhovastý cudzorodý objekt. „Ale je to vlak? Možno. Potrebujeme dôkladnejšie prieskumy,“ uviedol Adam Szynkiewicz z univerzity vo Vroclave.

Správami o „zlatom vlaku“ z čias druhej svetovej vojny žije Poľsko už od leta, keď sa o podiel z údajného nálezu prihlásili dvaja hľadači pokladov, Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter. Vlak, údajne naložený drahocenným nákladom, vraj koncom druhej svetovej vojny vyviezli nacisti z vtedy nemeckej Vroclavi a na úteku pred Červenou armádou ho ukryli v podzemnom tuneli. Miesto domnelého nálezu má byť blízko 65. kilometru trate Vratislav-Walbrzych.

K prebudeniu zlatej horúčky v okolí Walbrzychu prispel aj vtedajší námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci augusta nechal počuť, že si je „istý na 99 percent, že vlak existuje“. Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov.

Napriek utorkovému záveru banských expertov mieni Koper v pátraní po tajomnom vlaku pokračovať a získať dôkazy o jeho existencii.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vlak #tunel #zlato #Nacisti #druhá svetová vojna