Európska komisia navrhuje vznik spoločnej pohraničnej stráže

Ochranu vonkajšej hranice schengenského priestoru by mala posilniť nová európska pohraničná a pobrežná stráž. Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu v utorok poslancom Európskeho parlamentu návrh predstavili členovia Európskej komisie Frans Timmermans a Dimitris Avramopoulos.

15.12.2015 16:15 , aktualizované: 16:24
debata (22)

Európske médiá návrh popisujú ako najväčší možný presun suverenity jednotlivých členských krajín smerom k Európskej únii od vzniku spoločnej európskej meny.

Podľa návrhu komisie by členské štáty mali dať agentúre na ochranu vonkajších hraníc Frontex k dispozícii 1 500 pohranič­níkov, ktorých by bolo možné nasadiť na ochranu schengenskej hranice v priebehu niekoľkých dní.

Európske krajiny by pritom v prípade nutnosti museli prijať nasadenie európskych pohraničníkov aj proti svojej vôli. Doteraz bolo možné nasadiť príslušníkov pohraničnej služby Frontex na hranici len na požiadanie príslušnej krajiny.

„Nenahrádza zodpovednosť členských štátov a už vôbec nie ich suverenitu,“ uviedol komisár Avramopoulos. Pokiaľ by sa proti rozhodnutiu o vyslaní jednotky rýchleho nasadenia pohraničníkov vyslovila väčšina členských štátov, bolo by možné ho zablokovať, uviedol tiež. „Čo dnes vytvárame, znamená viac Európy,“ dodal komisár.

Súčasťou novovytvoreného systému ochrany vonkajších hraníc by mal byť tiež Návratový úrad, ktorý by sa zaoberal návratom neúspešných žiadateľov o azyl do krajiny ich pôvodu.

Zlepšiť by sa malo tiež technické vybavenie Frontexu, ktoré by mohli využívať pohraničníci jednotlivých členských krajín. Malo by sa tak zabrániť prípadom z minulosti, keď napríklad Grécko nemalo dostatok prístrojov na snímanie odtlačkov prstov a registráciu utečencov.

Komisia navrhla takisto zmenu schengenského kódexu hraníc, ktorá by znamenala opätovné zavedenie hraničných kontrol na vonkajších hraniciach priestoru aj pre občanov EÚ. Opatrenie má pomôcť predovšetkým v boji proti terorizmu. Podľa komisie tak bude možné odhaliť napríklad európskych občanov bojujúcich v Sýrii za organizáciu Islamský štát, ktorí sa chcú vrátiť do Európy.

S návrhmi komisie musí vyjadriť súhlas Európsky parlament aj Európska rada, ktorej členmi sú šéfovia štátov a vlád jednotlivých členských krajín. Tí sa novým návrhom komisie môžu zaoberať už vo štvrtok, keď sa v Bruseli zídu na poslednom tohtoročnom summite.

Vzhľadom ku krátkému času od zverejnenia návrhu sa zásadné stanovisko neočakáva. Konečná podoba návrhu by sa podľa európskych médií mohla ešte v priebehu európskeho schvaľovania výrazne zmeniť.

Mnoho európskych politikov už pred predstavením návrhu v Štrasburgu vyjadrovalo značnú nevôľu k možnosti nasadenia európskej pohraničnej stráže aj napriek odporu príslušnej krajiny.

Napríklad poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski uviedol, že by využitie takejto pohraničnej stráže znamenalo „nedemokratickú štruktúru, u ktorej by nikto nevedel, komu sa zodpovedá“. Pochybnosti vyjadril tiež šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. „Nebudem podporovať prevzatie hraničných kontrol na základe diktátu,“ uviedol.

Podporu má plán Európskej komisie naopak v Nemecku, Francúzsku či Holandsku. Už dopoludnia zámer Európskej komisie posilniť kontrolu vonkajších hraníc EÚ privítal aj český premiér Bohuslav Sobotka, podľa ktorého vychádza z návrhov, ktoré česká vláda dlhodobo v rámci EÚ presadzuje.

„Bola to práve Česká republika, ktorá už pred niekoľkými mesiacmi navrhla zriadenie spoločnej európskej pohraničnej stráže. Opakovane som túto tému otváral aj na rokovaniach Európskej rady. Som preto veľmi rád, že táto myšlienka získava jasnejšie obrysy,“ uviedol premiér.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Frontex #schengenská hranica