Clintonová predstavila svoju stratégiu boja s terorizmom

Demokratická kandidátka na úrad prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová vo svojom prejave predstavila stratégiu na boj s domácim terorizmom, ktorá zahŕňa napríklad bližšiu spoluprácu s internetovými spoločnosťami, prísnejšie zákony na kontrolu zbraní či striktnejší vízový režim.

16.12.2015 11:47
Clntonová Foto: ,
Demokratická kandidátka na úrad prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová.
debata (13)

V prejave na univerzite v Minneapolise v utorok okrem iného varovala, že Američania sa musia pripraviť na vyšší počet teroristických útokov na území USA a povedala, že úrady musia aktívnejšie pristupovať k hrozbe, že tieto útoky spáchajú ľudia, ktorí prešli výcvikom v zahraničí.

Otázka terorizmu sa stala jednou z hlavných tém americkej predvolebnej kampane najmä po útoku v kalifornskom San Bernardine, kde radikalizovaní moslimskí manželia začiatkom decembra postrieľali 14 ľudí.

Podľa bývalej ministerky zahraničných vecí by sa teraz Spojené štáty mali zamerať na to, aby dokázali zmariť pokusy radikálov verbovať prostredníctvom internetu ďalších bojovníkov. Pomôcť by v tom vraj mohla aj spolupráca s technologickými firmami, ktoré by dokázali potenciálne nebezpečných jedincov identifikovať na sociálnych sieťach. Ako rovnako dôležité vidí Clintonová aj to, aby radikáli nedokázali tak ľahko vycestovať a získať výcvik. Pre ľudí, ktorí strávili nejaký čas v krajinách, kde operuje tzv. Islamský štát alebo iné teroristické organizácie, by potom malo byť oveľa ťažšie získať víza.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #voľby #USA #Hillary Clinton