Merkelová chce Sýriu bez Asada, protiruské sankcie by zatiaľ nezrušila

Cieľom diplomatického úsilia smerujúceho k ukončeniu štvorročného konfliktu v Sýrii je dosiahnutie dlhodobého riešenia, ktoré nezahŕňa súčasného prezidenta Asada. Uviedla to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v prejave, v ktorom zoznámila Spolkový snem s postojom vlády pred summitom EÚ.

16.12.2015 16:30
debata (268)

Zrušenie protiruských sankcií podmienila plnením dohôd z Minska. Kancelárka tiež podporila dohodu, ktorá by udržala Britániu v EÚ, táto dohoda však podľa nej nesmie ísť proti základným princípom únie.

„Ide o to ukončiť vojnu v Sýrii bez Asada … Asad nikdy nemôže byť súčasťou dlhodobého riešenia,“ vyhlásila Merkelová k riešeniu sýrskej krízy. Vo svojom príhovore pred summitom EÚ, ktorý sa vo štvrtok a v piatok bude venovať utečeneckej kríze, hrozbám islamských radikálov a požiadavke Británie na reformu EÚ, sa vyslovila tiež za sankcie uplatňované voči Rusku.

Protiruské sankcie budú môcť byť zrušené, až keď budú plne realizované mierové dohody z Minska, čo sa zatiaľ nestalo, povedala Merkelová. Minské dohody stanovujú podmienky – zastavenie paľby a politické urovnanie konfliktu medzi Ukrajinou a proruskými separatistami v Donbase. Dohody taktiež počítajú s odchodom cudzích vojsk a žoldnierov a odovzdaním kontroly nad ukrajinskou hranicou Kyjevu.

Kancelárka ďalej uviedla, že Nemecko si želá dohodu, ktorá by udržala Britániu v Európskej únii, nie však za cenu kompromisov idúcich proti základným princípom EÚ. „Na jednej strane chceme dosiahnuť dohodu, s ktorou by britská vláda mohla viesť úspešnú kampaň pred plánovaným referendom o zotrvaní krajiny v Európskej únii,“ konštatovala Merkelová. „Na druhej strane nechceme spochybňovať základné princípy európskej integrácie, a tiež to neurobíme. Ich súčasťou je predovšetkým princíp voľného pohybu a princíp odmietajúci diskrimináciu niektorých občanov Európy,“ dodala.

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #sýrsky konflikt #Bašár al-Asad #protiruské sankcie #minská dohoda