Orbán už nechce sochu antisemitu

Horthyho ministrovi, spoluautorovi protižidovských zákonov, tento rok v rodisku súčasného maďarského premiéra pamätník neodhalia. Viktor Orbán sa pod tlakom domácich i medzinárodných protestov dištancoval od plánovaného vztýčenia sochy zarytému antisemitovi Bálintovi Hómanovi.

17.12.2015 14:00
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán začiatkom tohto roka na spomienkovom podujatí na budapeštianskom židovskom cintoríne.
debata (9)

Nadácia, ktorá nesie Hómanovo meno, zase oznámila, že slávnostné odhalenie pamätníka, pripravované v centre Székesfehérváru na 29. decembra, 130. výročie jeho narodenia, odloží na neskôr.

Hóman bol v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia ministrom náboženstva a školstva. Poslancom parlamentu za mesto Székesfehérvár zostal aj po tom, čo v marci 1944 krajinu obsadili Hitlerove vojská. Horlivý propagátor deportácií Židov sa mandátu nevzdal ani o pol roka neskôr, keď Horthyho režim nahradila krutovláda šípových krížov.

Po skončení vojny bol odsúdený na doživotie, o šesť rokov neskôr vo väznici zomrel. Na podnet historikov blízkych Orbánovmu Fideszu ho na jar tohto roku súd v Budapešti rehabilitoval s odôvodnením, že sa nenašli dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že Hóman spáchal vojnové zločiny.

Krátko na to premiér Orbán pri návšteve svojho rodiska (podľa záznamu na vládnom webovom portáli) vyhlásil: „Prvoradá vec je pripomínať si, že poslancom parlamentu za toto mesto bol Bálint Hóman, ktorý bol nedávno z právneho hľadiska plne rehabilitovaný. To znamená súčasne aj rehabilitáciu nášho mesta. Toto rozhodnutie vítame, tešíme sa, že pamiatka Bálinta Hómana v meste Székesfehérvár nezmizne a veríme, že čoskoro bude rehabilitovaný aj vedecky a spoločensky.“

Po takomto prihlásení sa premiéra k odkazu Horthyho ministra nečudo, že príprava vztýčenia Hómanovej bronzovej sochy v životnej veľkosti išla ako po masle. Vláda prispela bezmála 50-tisíc eurami a Fideszom ovládaná székesfehérvárska radnica ochotne vyčlenila čestné miesto v centre mesta.

V krajine, ktorá počas holokaustu prišla vo vyhladzovacích táboroch o vyše pol milióna svojich občanov, sa však chystané zvečnenie pamiatky propagátora deportácií nemohla obísť bez škandálu.

V uplynulú nedeľu v Székesfehérvári proti Hómanovej soche demonštrovalo niekoľko stoviek občanov. Podporiť ich prišli zástupcovia viacerých veľvyslanectiev, ako aj osobitný predstaviteľ Bieleho domu pre otázky antisemitizmu Ira Forman.

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre túto sochu. Je to niečo, čo nemôžeme prejsť mlčaním. Sme šokovaní, keď sa takej osobe vzdáva pocta,“ vyhlásil Forman. „Je dôležité uvedomiť si, čo tento človek urobil maďarským občanom v tridsiatych a štyridsiatych rokoch, keď ich zbavoval občianskych práv a potom vyzýval na ich deportácie, čo napokon znamenalo skončiť v Osvienčime,“ povedal pre agentúru Reuters.

Fideszácky starosta András Cser-Palkovics ani pod týmto tlakom nenavrhol zrušenie stavebného povolenia. „V prípade, že sa Nadácia Bálinta Hómana rozhodne postaviť plánovanú sochu – na čo má v demokracii právo – potom ju mestská rada žiada, aby aspoň vrátila podporu, ktorú dostala od maďarského štátu a samosprávy a tým uchránila mesto a krajinu od nedôstojných útokov,“ citoval ho portál Origo. Nadácia na túto žiadosť reagovala ústretovo: sľúbila, že slávnostné odhalenie odloží a dotáciu vráti.

Židovskú komunitu v Maďarsku pobúrilo, že hoci premiér Orbán pred časom verejne deklaroval nulovú toleranciu vlády voči antisemitizmu, zrazu sa má stavať socha antisemitovi a svojimi daňami by na ňu navyše malo prispieť aj asi stotisíc občanov židovského pôvodu.

Na škandál musel zareagovať aj premiér Orbán, keď počas interpelácií v parlamente dostal priamu otázku, či kontroverznú sochu podporuje, alebo nie. „Kolaborácia s okupačnými mocnosťami mohla mať rôzny dôvod, hĺbku, kvalitu, ale vláda nemôže podporovať postavenie sochy takému politikovi, ktorý spolupracoval s utláčateľmi,“ vyhlásil podľa portálu Origo, pričom poznamenal, že sa to týka aj samotného regenta Miklósa Horthyho.

Orbán zdôraznil, že to nebol on, kto v mene vlády rozhodol o príspevku na sporný pamätník, napriek tomu si hlavu posypal popolom: „V konečnom dôsledku zodpovednosť nesiem ja, a to aj vtedy, keď si myslím, že v tejto veci som osobne bez viny.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Orbán #socha #Bálint Hóman