Rakúsko hrozí obmedzením peňazí z EÚ krajinám odmietajúcim utečencov

Rakúsko pohrozilo obmedzením prístupu k peniazom z európskych fondov krajinám, ktoré sa nebudú podieľať na rozdeľovaní utečencov v EÚ.

17.12.2015 11:08
Werner Faymann Foto: ,
Rakúsky kancelár Werner Faymann.
debata (84)

Pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Die Welt to povedal rakúsky kancelár Werner Faymann.

"Solidarita nie je jednosmerná. Kto dostáva z rozpočtu EÚ viac peňazí, než do neho platí, nemal by pred spravodlivým rozdeľovaním utečencov uhýbať. Kto sa napriek tomu zdráha (prijímať utečencov), spochybňuje celé financovanie európskeho rozpočtu. Pre čistých platiteľov, ako je Rakúsko, tak v budúcnosti bude veľmi ťažké naďalej platiť toľko peňazí, "povedal Faymann.

Podľa kancelára by sa mohla otázka prijímania utečencov premietnuť aj do debaty o revízii finančného rámca EÚ na roky 2014 až 2020, ktorá sa povedie budúci rok. „Budeme pritom veľmi pozorne sledovať, ktoré krajiny sa v otázke utečencov správali mimoriadne nesolidárne,“ povedal.

Zavedenie trvalého mechanizmu pre rozdeľovanie utečencov v EÚ presadzujú najmä Nemecko a Rakúsko, medzi kritikmi takéhoto systému patria predovšetkým krajiny z východnej časti únie.

Faymann v rozhovore s Die Welt vyhlásil, že v EÚ sa teraz nedostáva solidarity. Tá je pritom podľa neho jediným prostriedkom, ktorý by umožnil utečeneckú krízu vyriešiť. „Únia, v ktorej si každý vyberá len to, čo sa mu hodí, nesmie vzniknúť. Ak by tu bola EÚ, v ktorej by každý myslel len na svoje výhody, bol by to koniec Európy,“ povedal rakúsky kancelár.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Werner Faymann #prerozdelenie utečencov