Tusk: Ohľadom britských požiadaviek panuje dobrá vôľa

Niektoré časti britských návrhov na zmenu podoby vzťahov s EÚ "vyzerajú neprijateľne", povedal predseda summitov EÚ Donald Tusk. Po sérii konzultácií, ktoré o probléme viedol, je však podľa neho jasné, že na všetkých stranách existuje dobrá vôľa. Snaha britského premiéra Davida Camerona dohodnúť sa na prehodnotení vzťahu svojej krajiny a únie bude jednou z tém štvrtkového únijného summitu. Cameron priznal, že dohodu ešte nečaká.

17.12.2015 15:20
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk pred príchodom na summit členských krajín EÚ v Bruseli.
debata (6)

„Netlačím na dohodu. Snažíme sa veci rozhýbať tak, aby sme ju mohli dosiahnuť. Budem za Britániu celú noc tvrdo bojovať,“ vyhlásil stručne britský ministerský predseda pri príchode na rokovanie.

Cameron už začiatkom novembra poslal Tuskovi list, v ktorom formuloval, čo presne je potrebné dojednať. Novú definíciu vzťahov s EÚ sľúbil voličom pred tým, než do konca roka 2017 vypíše referendum o zotrvaní krajiny v únii. Britský premiér vymedzil štyri okruhy tém. Diplomati dávajú najavo, že tri oblasti sú riešiteľné, hoci niekedy zrejme s problémami. Ide o veci ako ochrana krajín mimo eurozóny, dohoda o posilňovaní konkurencieschop­nosti únie a snaha, aby sa Londýna netýkal záväzok „stále tesnejšej únie“ z európskych zmlúv.

Pri diskusiách na pracovnej úrovni však vyjednávači narazili pri štvrtom „koši“, kde chce Cameron obmedziť sociálne benefity pre ľudí prichádzajúcich do Británie z iných štátov EÚ. Ostatné krajiny upozorňujú, že podobné riešenie by jasne diskriminovalo občanov iných únijných krajín, je v rozpore s európskym právom a zrejme by si vyžadovalo zmeny základných únijných zmlúv.

„Pokiaľ však Cameron vo štvrtok večer lídrov presvedčí, že môžeme pracovať spoločne a nájsť riešenie ohľadom všetkých štyroch košov, tak je veľká šanca sa vo februári dohodnúť,“ zdôraznil Tusk. Pred summitom vyzval k tomu, aby prvá reálna spoločná diskusia prezidentov a premiérov EÚ o tejto problematike bola otvorená a „bez akýchkoľvek tabu“.

Cameron vo štvrtok pri príchode na summit hovoril o potrebe dosiahnuť skutočný pokrok vo všetkých štyroch spomínaných oblastiach. Cameron a jeho tím už kvôli rokovaniam absolvovali vyše 200 stretnutí. Ešte pred summitom absolvuje britský premiér tiež koordinačné rokovanie visegrádskej skupiny, ktoré zvolala Česká republika.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #David Cameron