Súperiace frakcie v Líbyi podpísali dohodu o stabilizácii

Zástupcovia dvoch súperiacich mocenských frakcií v Líbyi podpísali v marockom Skirate dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty. Západné mocnosti dúfajú, že krajine rozdelenej od pádu režimu Muammara Kaddáfího tento krok prinesie stabilitu a pomôže v boji proti rastúcemu vplyvu Islamského štátu. V oboch táboroch má však dohoda sprostredkovaná OSN naďalej mnoho odporcov.

17.12.2015 16:41 , aktualizované: 17:20
debata (2)

Od zvrhnutia Kaddáfího pred štyrmi rokmi je tento severoafrický štát rozdelený na dve hlavné frakcie. Metropolu Tripolis ovláda samozvaný kabinet a parlament, zatiaľ čo vláda a zákonodarný zbor, uznávané medzinárodným spoločenstvom, sídlia v Tobrúku.

Proti novej mierovej dohode sa v predchádzajúcich dňoch spoločne postavili vodcovia oboch parlamentov a podpis, plánovaný pôvodne na stredu, bol kvôli tomu o deň odložený. Odporcov dohody je na oboch stranách viacero, vytvorenie skutočne funkčnej vlády národnej jednoty je preto stále neisté.

Akíla Sálih, ktorý stojí v čele zvoleného parlamentu v Tobrúku, sa v utorok stretol na rokovaní s vodcom tripoliského parlamentu Núrím abú Sahmajnom. Obaja sa pri ňom zhodli, že dohoda je vnucovaným riešením zvonku, a žiadali viac času na rokovania vnútri Líbye.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na účastníkov udalosti, dohodu podpísalo osem desiatok zo 188 poslancov Snemovne reprezentantov z Tobrúku a zhruba 50 zo 136 členov Všeobecného národného kongresu (GNC) z Tripolisu. Podpisy vraj pripojili aj rôzni ďalší politici a tiež predstavitelia občianskej spoločnosti.

Dokument predpokladá vytvorenie vlády národnej jednoty a prezidentskej rady na prechodné obdobie. To má trvať dva roky a ukončia ho parlamentné voľby. Ak dohodu jedna zo strán nedodrží, hrozí jej uvalenie sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN. V opačnom prípade môže vláda počítať s medzinárodnou vojenskou pomocou pre boj proti terorizmu a nelegálnej migrácii. Počíta sa s tým, že dohodu budú musieť ešte ratifikovať oba parlamenty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #dohoda