V4 nesúhlasí s obmedzovaním voľného pohybu kvôli Británii

Krajiny visegrádskej skupiny, teda ČR, Poľsko, Slovensko a Maďarsko, nepodporia žiadnu dohodu medzi EÚ a Veľkou Britániou, ktorá by bola diskriminačná, či obmedzovala voľný pohyb. V spoločnom vyhlásení to uviedli krajiny na stretnutí pred summitom EÚ. Jedným z hlavných bodov summitu je Cameronom presadzované nové dohodnutie vzťahov medzi Veľkou Britániou a EÚ pred zamýšľaným britským referendom o zotrvanie v únii.

17.12.2015 17:16 , aktualizované: 18:17
Británia, Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron počas rozhovoru s prezidentom Cypru Nicosom Anastasiadesom na začiatok summitu EÚ v Bruseli.
debata (23)

Británia avizovala, že by chcela obmedziť sociálne výhody ľuďom z iných únijných štátov. Mnohé krajiny to považujú za diskrimináciu a prípadné obmedzenie voľného pohybu osôb odmietajú.

Počas štvrtkového stretnutia to bude prvýkrát, čo budú o téme spoločne rokovať všetci premiéri či prezidenti krajín únie. Cameron a jeho tím doteraz dávali prednosť dvojstranným rokovaniam. Ako pri príchode na summit upozornil jeho predseda Donald Tusk, veľmi problematický zostáva po doterajších konzultáciách posledný, štvrtý „kôš“ Cameronových požiadaviek. Týka sa možnosti obmedziť britské sociálne benefity pre občanov z ostatných krajín EÚ.

„Vzhľadom k tomu, že krajiny visegrádskej skupiny považujú voľný pohyb za jednu zo základných hodnôt Európskej únie, návrhy v tejto oblasti pre nás zostávajú najcitlivejšiou otázkou,“ upozornili premiéri V4.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brusel #summit EÚ #migrácia