Obama: Spojeným štátom nehrozí bezprostredný útok teroristov

Pracovníci amerických bezpečnostných zložiek nemajú žiadnu konkrétnu alebo dôveryhodnú informáciu o bezprostredne chystanom teroristickom útoku proti cieľom v USA. Pri návšteve Národného protiteroristického strediska neďaleko Washingtonu to vo štvrtok vyhlásil prezident Barack Obama. Varoval však spoluobčanov, aby počas nadchádzajúcich sviatkov zostali bdelí.

17.12.2015 21:37
debata (11)

Spojené štáty v minulosti prekonali oveľa väčšie nebezpečenstvo a prekonajú aj toto, konštatoval Obama. „Keď sa teroristi dopustia tak ohavného činu, ako v San Bernardine, krváca nám srdce, ale zároveň to posilní našu rozhodnosť poučiť sa a zlepšiť, čo sa dá,“ povedal prezident s odkazom na nedávny útok v Kalifornii, kde manželský pár moslimskej viery postrieľal 14 ľudí.

Šéf Bieleho domu upozornil, že v krajine sa môžu pohybovať „izolovaní jednotlivci“ zločinných úmyslov alebo „malé teroristické skupiny“, ktoré môžu konať z vlastnej iniciatívy. „Je komplikované ich nájsť, predchádzať útokom je v takýchto prípadoch ťažšie,“ varoval prezident.

Na zmenu taktiky bezpečnostné zložky náležite odpovedajú. „Prispôsobujeme sa, meníme sa, stávame sa efektívnejšími,“ vyhlásil Obama. Súčasne s tým USA posilňujú útoky proti Islamskému štátu v Iraku. „Signál vyslaný teroristom je jasný: ak útočíte na Ameriku, neukryjete sa nikde,“ zdôraznil.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA