Izrael a Turecko po piatich rokoch zrejme normalizujú svoje vzťahy

Izrael a Turecko dospeli k dohode, ktorá by mohla po piatich rokoch ukončiť napätie v ich vzájomných vzťahoch. Denníku Harec to povedal vysoký izraelský predstaviteľ, ktorý chcel zostať v anonymite.

17.12.2015 22:38
debata (4)

Vzťahy oboch krajín sú narušené od incidentu, pri ktorom Izraelčania zasiahli v roku 2010 proti humanitárnej flotile mieriacej do palestínskeho Pásma Gazy a zabili desať ľudí, z toho deväť Turkov. Izrael sa v dohode údajne zaviaže zaplatiť odškodné 20 miliónov dolárov a Ankara okrem iného k vyhosteniu predstaviteľa radikálneho hnutia Hamas Sáliha Arúrího.

„Dohoda ešte nebola podpísaná a musíme ešte prepracovať niekoľko detailov, ale kríza už je zažehnaná,“ ​​povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ. Podľa neho dohodu spečatili vo švajčiarskom Zürichu, kde sa v stredu stretol osobitný vyslanec izraelského premiéra pre kontakty s Tureckom Josef Ciechonover a bezpečnostný poradca izraelského premiéra Jossi Cohen, ktorý sa má stať novým šéfom izraelskej tajnej služby, s námestníkom tureckého ministra zahraničia Feridunom Sinirliogluom.

Príčinou sporu bol zásah Izraela proti flotile plavidiel v Stredozemnom mori v roku 2010, z nich najväčší Mavi Marmara bola vypravená z Turecka. Aktivisti na plavidlách chceli poukázať na situáciu, v ktorej sa ocitajú obyvatelia Pásma Gazy kvôli dlhodobej izraelskej blokáde. Incident vážne poškodil dovtedy sľubne sa vyvíjajúce izraelsko-turecké vzťahy a dostal sa aj pred Medzinárodný trestný súd (ICC). Ten vlani v novembri rozhodol, že Izrael stíhať nebude, aj keď podľa neho zrejme boli spáchané vojnové zločiny, avšak rozsah akcie nezodpovedá prípadom, ktorými sa má ICC zaoberať.

Podľa dohody, z ktorej citoval denník Haarec, by mal Izrael Turecku vyplatiť 20 miliónov dolárov do osobitného fondu, z ktorého budú odškodnené rodiny obetí tureckých občanov, ktorí boli zabití alebo zranení izraelským vojnovým námorníctvom na lodi Mavi Marmara. Turecko sa zaviaže, že jeho parlament prijme zákon, ktorý anuluje všetky právne nároky voči izraelským dôstojníkom a vojakom v súvislosti s incidentom, ako aj zamedzí budúcim takým nárokom.

Obe krajiny znormalizujú svoje diplomatické vzťahy a vrátia svojich veľvyslancov do Tel Avivu a Ankary. Turecko v dohode sľubuje vyhostiť predstaviteľa hnutia Hamas Sáliha Arúrího, ktorý žije v Istanbule, odkiaľ riadi operácie na Západnom brehu Jordánu.

Po podpísaní konečnej dohody budú Turecko a Izrael spolupracovať pri výskume ložísk zemného plynu. Ankara bude kupovať plyn od Izraelu a vybuduje na svojom území plynovod, cez ktorý bude Izrael môcť exportovať plyn do Európy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Turecko