Musíme chrániť schengenskú hranicu, zhodli sa lídri EÚ

Lídri krajín Európskej únie sa vo štvrtok večer zhodli na potrebe chrániť hranicu schengenského priestoru, povedal krátko po polnoci predseda ich schôdzky Donald Tusk.

18.12.2015 00:50
David Cameron, Robert Fico, Angela Merkelová,... Foto: ,
Britský premiér David Cameron, slovenský premiér Robert Fico a nemecká kancelárka Angela Merkelová na summite v Bruseli 17. decembra 2015. Lídri EÚ sa zhodli na potrebe chrániť schengenskú hranicu.
debata (77)

Summit podľa neho uvítal návrhy Európskej komisie idúce týmto smerom, vrátane plánu na vznik spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže. Svoj konkrétny postoj k týmto návrhom by mali príslušní ministri formulovať v prvej polovici budúceho roka.

„Najpodstatnejšia diskusia bola podľa mňa o ochrane vonkajších hraníc,“ poznamenal Tusk pred novinármi s tým, že bez tejto schopnosti by únia sklamala ako politické spoločenstvo. „Tým myslím aj potenciálne vážnejšie dôsledky, ako rozpad schengenského priestoru,“ varoval.

Po štvrtkovom večeri je ale podľa neho možné byť o niečo optimistickejší. Široká podpora, ktorá sa plánom komisia dostala od únijných lídrov, podľa Tuska znamená, že EÚ nebude v budúcnosti zraniteľná v dôsledku nedostatočnej ochrany hranice.

Tusk na nočnej tlačovej konferencii po prvom dni schôdzky premiérov a prezidentov európskej dvadsaťosmičky doplnil už skôr publikované závery summitu týkajúce sa práve migračnej problematiky.

Merkelová: Migračnú krízu sa len učíme zvládať

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa Európa ešte len učí migračnú krízu zvládať. „Teraz sa musíme učiť zaobchádzať s úplne novým fenoménom. Nikdy sme to necvičili. Musíme nájsť nové mechanizmy,“ povedala Merkelová.

Spomenula aj prípadné prevzatie sýrskych utečencov od Turecka. Rakúsky kancelár Werner Faymann už skôr povedal, že by sa to mohlo týkať 50 000 ľudí.

Kancelárka dodala, že vďaka „kontingentu“ by utečenci z Turecka dostali šancu dostať sa do Európy legálne, nemuseli by podnikať nebezpečnú cestu cez more. Verí, že by sa k tomuto zámeru mohlo pripojiť viac krajín, iniciatíva je otvorená.

Neznamená to však, že by sa štáty, ktoré sa nezapoja, ocitli na druhej koľaji. „Povedala by som, že v rôznych oblastiach už máme Európu rôznych rýchlostí,“ dodala. Poukázala na eurozónu či na skupinu štátov, ktoré čelia väčšiemu náporu utečencov.

Nedostatky majú byť rýchlo odstránené

Dve stránky prijatých záverov v zásade poukazujú na nedostatky pri vykonávaní už skôr dohodnutých krokov.

„Nedostatky, špeciálne pokiaľ ide o hotspoty (pre registráciu migrantov), ​​relokácia a návraty, musia byť urýchlene odstránené,“ zhodli sa šéfovia štátov a vlád dvadsaťosmičky. Tusk oznámil, že ešte do konca roka budú v Grécku rozmiestnené tímy známe ako RABIT, ktorými EÚ s ochranou hraníc Aténam pomáha. O pomoc požiadali Gréci už skôr.

Podľa záverov majú členské krajiny „urýchlene posúdiť“ návrhy komisie na posilnenie ochrany únijných hraníc z tohto týždňa.

„Je potreba všetko predovšetkým rýchlo realizovať a dotiahnuť do konca, aby to malo skutočný vplyv na súčasnú migračnú situáciu,“ povedal novinárom český premiér Bohuslav Sobotka. V debate sa podľa neho ukázalo, že veľká väčšina krajín návrh na vznik európskej pohraničnej stráže podporuje. Komisia tak teraz môže pokračovať v príprave.

Návrh komisie na európsku pohraničnú stráž má podľa diplomatov v zásade podporu napriek tomu, že niektoré štáty spochybňujú možnosť zásahu novej sily v určitej krajine aj bez jej súhlasu.

Hľadajú sa miliardy pre Turecko

Závery tiež konštatujú, že by mali byť do praxe uvádzané rozhodnutia týkajúce sa premiestňovania utečencov medzi krajinami únie. Posúdená ale má byť aj možnosť zaradiť medzi krajiny, odkiaľ budú žiadatelia o azyl premiestňovaní, tiež štáty pod migračným tlakom, ktoré o to požiadajú. Takýto krok urobilo nedávno Švédsko.

Do záverov bol tiež doplnený bod, ktorý diplomatom ukladá urýchlene vyriešiť, ako členské krajiny poskytnú tri miliardy eur, určené Turecku na pomoc so zlepšovaním situácie sýrskych utečencov na jeho území. Podľa diplomatov samotných táto otázka by mala byť vyriešená najneskôr v priebehu januára.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #migrácia #schengenská hranica