Zostanú Briti? Odídu? Brexit je na stole

Bude mať Európska únia o člena menej? O Brexite rozhodnú Briti možno už na budúci rok. Summit lídrov Európskej únie mal vo štvrtok na stole diskusiu o požiadavkách vlády premiéra Davida Camerona, ktoré sa týkajú budúceho postavenie Londýna v EÚ. Na stretnutí Slovensko zastupoval premiér Robert Fico.

18.12.2015 08:00
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron počas príchodu na summit EÚ v Bruseli.
debata (10)

Do konca roku 2017 sa bude v Británii konať referendum o tom, či má krajina zostať, alebo vystúpiť z únie. Je však možné, že všeľudové hlasovanie bude aj skôr. Veľa sa hovorí o jeseni 2016 či dokonca júli budúceho roku. Otázkou sú však požiadavky Británie.

Londýn má v Európe mnohých spojencov, keď žiada obmedzenie byrokracie, dobudovanie jednotného trhu, väčšie právomoci pre národné parlamenty či zamedzenie tomu, aby mali rozhodnutia krajín eurozóny negatívny vplyv na štáty, ktoré sú mimo. Pri jednom probléme však narazil na odpor. Cameron chce na štyri roky stopnúť niektoré sociálne dávky pre občanov EÚ, ktorí sa zamestnali v Británii.

Aj pre Slovensko je to zatiaľ neprijateľná požiadavka, rovnako ako pre ďalšie krajiny visegrádskej štvorky. Aj s nimi sa vo štvrtok Cameron stretol. Najmä pre východoeurópske krajiny sú zamestnanecké benefity veľkou témou, keďže v Británie pracujú desaťtisíce ich občanov.

„Chceme, aby Veľká Británia bola súčasťou Európskej únie a stotožňujeme sa s väčšinou návrhov, ktoré sa týkajú vnútornej reformy EÚ. Je tu však aj veľmi citlivý problém, keď Londýn hovorí o štvorročnom odklade zamestnaneckých výhod pre tých pracujúcich, čo nie sú občanmi Británie. Považujeme to za diskriminačné,“ povedal Fico pre slovenské médiá.

Slovenský premiér uviedol, že návrh Londýna by vytvoril dve kategórie občanov v únii. "Nemôžeme to akceptovať,“ odpovedal Fico na otázku Pravdy, či vidí priestor na zblíženie sa protichodných stanovísk Londýna a mnohých krajín EÚ na čele s visegrádskou štvorkou.

"Ponúkneme však premiérovi Cameronovi, že by sme sa mali určite rozprávať o tom, ako zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nie je však možné zaviesť štvorročný odklad zamestnaneckých benefitov bez zmeny základných zmlúv EÚ, čo nechceme. Týka sa to predovšetkým takých štátov ako Poľsko, Slovensko, Česko či Maďarsko. Veľký počet ľudí odtiaľ pracuje v Británii. Urobili by sme z nich občanov Európskej únie druhej kategórie. S tým nemôžeme súhlasiť,“ uviedol Fico.

Predseda Európskej rady Donald Tusk pred summitom uviedol, že v debate nič nemôže byť tabu. Či sa Cameronovi podarí s partnermi v EÚ skutočne dohodnúť, bude známe až vo februári. Pre britského premiéra však bude veľmi dôležité, aby obyvatelia jeho krajiny vnímali, že sa mu v Bruseli niečo podarilo dosiahnuť. Bez toho bude pre Camerona veľmi ťažké robiť kampaň za zotrvanie Británie v únii. A keďže Britov najviac trápi práve otázka migrácie, obmedzenie zamestnaneckých výhod pre cudzincov by bolo pre premiéra dobrou témou pred referendom.

„Členské štáty musia niečo Cameronovi dať, čo bude dostatočné na to, aby mohol argumentovať v referende. Premiér potrebuje vyzerať úspešne,“ pripomenul pre Pravdu expert na európsku a britskú politiku Kristian Steinnes z Nórskej univerzity vedy a technológií.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #David Cameron #summit EÚ