EK odporučila zrušenie víz pre Gruzínsko a Ukrajinu, nie pre Kosovo

Európska komisia odporučila zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny a Gruzínska, nie však pre Kosovčanov. V Bruseli to podľa agentúry APA oznámil eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos. Šéf kosovskej diplomacie Hashim Thaçi v hnevlivej reakcii toto rozhodnutie označil za „nekompetentné a urážlivé".

18.12.2015 15:54 , aktualizované: 17:38
debata (33)

Ako Kyjev, tak Tbilisi podľa predstaviteľov EÚ splnili potrebné podmienky na zrušenie víz. Pokiaľ však ide o Kosovo, Priština musí ešte odstrániť nedostatky vo ôsmich oblastiach. Až potom bude možné takéto odporúčanie dať.

Vlády Ukrajiny a Gruzínska na zrušenie vízovej povinnosti pri cestách svojich spoluobčanov do Európskej únie čakajú netrpezlivo už dlhšiu dobu. Rrozhodnutie EK sa považuje za ocenenie ich reformného úsilia.

Aby odporúčania zrušiť vízovú povinnosť dosiahli, museli obe krajiny prispôsobiť svoje systémy ochrany dát a pasové predpisy normám EÚ. Podmienkou bolo tiež zabezpečiť bezproblémovú spoluprácu v prípadoch trestného stíhania.

Kosovčania podľa Junckera, aj keď zatiaľ odporúčania nezískali, môžu tiež dúfať, že budú môcť čoskoro cestovať do EÚ bez víz. Avšak Priština musí ešte splniť niekoľko požiadaviek a tiež zabezpečiť, aby sa neopakoval migračný exodus Kosovčanov do únie.

Podľa kosovskej televíznej stanice Kosova Klan od začiatku minulého roka vycestovalo z Kosova z dôvodu nezamestnanosti a chudoby okolo 110-tisíc obyvateľov, pričom len okolo 16-tisíc sa doteraz vrátilo. Najmä od druhej polovice roku 2014 do začiatku tohto roka sa táto migračná vlna zamerala na krajiny Európskej únie a poľavila až po sprísnení azylových predpisov.

Rozhodnutie komisie neodporučiť zrušenie víz pre Kosovo – o ktorom vedel vopred, aké bude – dôrazne kritizoval kosovský minister zahraničných vecí Hashim Thaçi. Podľa servera BalkanInsight ho už vo štvrtok označil za „nekompetentné, provokatívne a urážlivé".

„Považujem to za závažnú provokáciu, za výsledok nekompetentnosti a za nedostatok politickej vôle bruselského vedenie. Je to priamo urážka občanov Kosova," vyhlásil pri štvrtkovom zasadnutí kosovského parlamentu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #víza #Kosovo #EK #Ukrajina