Ukrajinci čakajú a budú čakať na zrušenie víz

Európska komisia na svojej internetovej stránke zverejnila v piatok popoludní dlho očakávané závery, týkajúce sa liberalizácie vízového režimu s Ukrajinou, Gruzínskom a Kosovom.

19.12.2015 10:04
debata (154)
V dokumente komisia navrhuje „posúdiť možnosť zrušenia vízového režimu“ pretože Ukrajina a Gruzínsko „splnili hlavné podmienky“ pre realizáciu spomínaného kroku. Nie však Kosovo, ktoré podľa Dimitrisa Avramopulosa, eurokomisára pre vnútorné veci, citovaného agentúrou APA, ešte musí odstrániť nedostatky v ôsmich oblastiach. Zverejnenie dokumentu EK je síce dôležitým medzistupňom na ceste k zrušeniu vízového režimu, ale ani zďaleka to nie je koniec procesu. Skôr jeho nový začiatok.

„Návrhy sme ešte ráno posunuli Rade EÚ, aby čo najskôr mohla rozhodnúť o týchto krajinách,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii šéf EK Jean-Claude Juncker, citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN. Na adresu Ukrajiny pripomenul, že ešte v stredu sa stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a „spoločne sme odstránili posledné prekážky na ceste finalizácie hodnotenia EK, týkajúceho sa liberalizácie vo vzťahu k Ukrajine“.

Prípadné zrušenie víz v súvislosti so zverejnenie dokumentu EK vníma český bezpečnostný analytik Andor Šándor ako gesto s cieľom ukázať Ukrajine, že Európa niečo pre ňu robí. „Je to skôr symbolické. Keby sa však na Ukrajine vyhrotila situácia, lebo kríza zďaleka nie je zažehnaná a keby sa konflikt viac rozšíril, tak sa, samozrejme, priamy exodus Ukrajincov na Slovensko ťažko zastaví, pretože bezvízový styk im to umožní,“ povedal Šándor. V Kykňjeve ale samotné zverejnenie dokumentu EK vyzvalo vlnu nadšenia. Bolo ho cítiť už po 12. novembri, keď ukrajinský parlament ukončil schvaľovanie tzv. „bezvízového balíka“ zákonov, ktoré tvorili hlavné požiadavky EÚ v súvislosti s liberalizáciou vízového režimu. V piatok neskrýval optimizmus ani prezident Porošenko, ktorý reakciu na zverejnené „vysvedčenie“ od EK zakončil v emotívnom tóne: „Bezvízový režim bude!“.

Ukazuje sa však, že nik nevie, kedy. Komisia totiž vo svojom pozitívnom návrhu Rade EÚ ráta v rámci jeho ďalšieho posudzovania vlastne s celým rokom 2016. Pritom v Kyjeve pôvodne rátali s jeho prvou polovicou. A tak následne aj ministri zahraničia 28 členských únie majú prakticky celý rok na dosiahnutie kompromisu v Rade EÚ. Po ministroch by mali dať politický súhlas s procesom liberalizácie vízového režimu aj všetky členské krajiny únie zastúpené v Rade EÚ. Až potom možno spomínané rozhodnutie schváliť, čo umožní vznik kalendára praktického prechodu k zrušeniu vízovej povinnosti.

Ako však pripomenul pre agentúru Ria Novosti anonymný diplomatický zdroj z Bruselu, podmienkou zrušenia je úplné splnenie tzv. domácej úlohy. Spočíva vo „zvýšení aktivity Kyjeva v procese presadzovania reforiem a v skutočnom boji proti korupcii“. Potvrdzuje to napokon aj upozornenie komisie adresované kyjevskému vedeniu. Podľa neho EK bude „pokračovať v monitoringu situácie súvisiacej s implementáciou reforiem v oblastiach, ako je korupcia, organizovaná zločinnosť a nelegálna migrácia“. Práve posledný spomínaný problém robí poriadne vrásky Bruselu. Uskutočňovať monitoring bude pomocou už existujúcich štruktúr v rámci asociácie a dialógu EÚ-Ukrajina. A ak vraj bude treba, tak aj pomocou „špeciálnych dodatočných mechanizmov“.

Na otázku, kedy teda môžu Ukrajinci cestovať bez víz do schengenského priestoru, eurokomisár Avramopulos, citovaný agentúrou UNIAN, lakonicky konštatoval: „Proces schvaľovania môže trvať od troch do siedmich mesiacov. Všetko bude záležať na pokroku.“ Konkrétny dátum vraj v súčasnosti nedokáže povedať. „Otázka začiatku platnosti bezvízového režimu je otázkou nejakého času,“ dodal neurčito eurokomisár. A tak Ukrajinci čakali na zrušenie vízového režimu, ktorý v Bruseli však častejšie nazývajú „liberálizáciou“, a budú ešte čakať.

Dialóg EÚ s Ukrajinou o liberalizácii vízového režimu sa začal v roku 2008 a v novembri 2010 Brusel navrhol Kyjevu akčný plán jeho uvoľnenia, ktoré súčasné ukrajinské politické vedenie považuje za jednu z hlavných priorít svojej zahraničnej politiky.

Povedali:

Petro Porošenko, ukrajinský prezident, po štvrtkovom rokovaní so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom a o deň neskôr na jednej zo sociálnych sietí.
Pevne dúfam, že na základe týchto konzultácií je Európska komisia pripravená predložiť Rade EÚ a Európskemu parlamentu legislatívnu iniciatívu týkajúcu sa zrušenia vízového režimu s Ukrajinou v prvej polovici roka 2016.

Irakli Garibašvili, gruzínsky premiér, v piatok počas rokovania vlády ešte pred zverejnením stanoviska EK.
Vo štvrtok neskoro večer mi volali z Bruselu, že dnes zverejnia záverečné stanovisko EK o liberalizácii vízového režimu, ktoré bude v prípade Gruzínska pozitívne. Na sto percent sme splnili záväzky voči únii. Rozhodnutie EK je víťazstvom gruzínskeho ľudu!

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #víza #Ukrajina