Obama naliehal na Erdogana, aby stiahli vojakov z Iraku

Americký prezident Barack Obama naliehal v piatok na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby Turecko pokračovalo v sťahovaní svojich vojakov zo severného Iraku.

19.12.2015 10:31
Erdogan, Obama Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Barack Obama na archívnej snímke.
debata (23)
O telefonickom rozhovore prezidentov informoval americký Biely dom.

Iracká vláda rozmiestnenie tureckých vojakov na svojom území odsúdila.

Obama podľa tlačovej agentúry DPA „naliehal na prezidenta Erdogana, aby urobil ďalšie kroky na zníženie napätia (vo vzťahu) s Irakom, vrátane pokračovania v sťahovaní tureckých vojenských síl a posilnenia potreby, aby Turecko rešpektovalo zvrchovanosť a územnú celistvosť Iraku,“ uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Tureckí vojaci pôsobia na vojenskej základni neďaleko severoirackého Mósulu. Turecká vláda tvrdí, že jej vojaci sú v Iraku na výcvikovej misii, spolupracujú so sunnitskými arabskými skupinami a kurdskými bojovníkmi.

USA presviedčajú obe krajiny, aby svoje nezhody vyriešili a mohli sa sústrediť na boj s extrémistickým Islamských štátom, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti Iraku a Sýrie.

Turecko tento týždeň stiahlo časť svojich vojakov z Iraku, ale Bagdad požaduje ich „úplné stiahnutie“ a v piatok sa týmto sporom na žiadosť Iraku zaoberala Bezpečnostná rada OSN.

Iracký minister zahraničných vecí Ibrahim al-Džafari ju požiadal o prijatie rezolúcie, ktorá by požadovalo, aby Turecko okamžite stiahlo svojich vojakov. Al-Džafari naznačil, že sa Irak obrátil na BR OSN až po vyčerpaní „všetkých diplomatických kanálov a bilaterálnych vyjednávaní s Tureckom“. Turecký veľvyslanec pri OSN Halit Cevik povedal, že vyslanie tureckých vojakov do Iraku bolo vytrhnuté z kontextu. A obvinil Irak, že oslabuje globálny boj s Islamským štátom tým, že sa so sťažnosťou obrátil na BR OSN. Turecko podľa neho prijalo dostatočné opatrenia na upokojenie napätej situácie.

Zdôraznil, že Turecko nikdy nemalo a nikdy nebude mať záujem porušovať irackú územnú zvrchovanosť. Obama v piatkovom telefonáte s Erdoganom „zdôraznil hodnotu tureckých príspevkov“ do boja so silami Islamského štátu.

„Hovorili (aj) o zintenzívnení spolupráce v Sýrii“ a dohodli sa, že „budú spolupracovať v diplomatickom úsilí medzi USA, Tureckom a Irakom na znížení napätia a koordinácii vojenského úsilia“ proti organizácii Islamský štát, uviedol Biely dom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Barack Obama #Turecko #Recep Tayyip Erdogan