Steinmeier: Nedodržanie dohôd o migrantoch môže mať právnu dohru

Ak krajiny Európskej únie nedodržia dohodu o prerozdelení imigrantov, malo by to pre nich mať právne dôsledky. Týždenníku Der Spiegel to povedal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

19.12.2015 11:33
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.
debata (236)

Šéf nemeckej diplomacie síce žiadne krajiny nemenoval, jeho slová ale zjavne mierili najmä na štáty strednej a východnej Európy. Podľa Steinmeiera by v prípade krajín, ktoré neplnia záväzky, mala zasiahnuť justícia.

„Európa je spoločenstvo práva. Raz dané slovo platí,“ povedal Steinmeier. „Keď to nejde inak, potom je treba veci riešiť vopred danou právnou cestou,“ dodal. Podľa agentúry DPA tak minister odkazuje na správne konanie, ktoré môže Európska komisia začať s členskými krajinami pre neplnenie dohôd a ktoré môže skončiť až pred Súdnym dvorom EÚ.

V súvislosti s prerozdeľovaním migrantov hrozilo tento týždeň „nesolidárným“ krajinám aj Rakúsko. Kancelár Werner Faymann povedal, že štáty, ktoré sa nebudú na prerozdelení utečencov podieľať, by mali mať obmedzený prístup k fondom EÚ. Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos ale vo štvrtok povedal, že komisia krajiny nechce trestať, skôr ich mieni presvedčiť, aby sa zapojili viac.

Krajiny dvadsaťosmičky sa tento rok dohodli na prerozdelení 160 000 utečencov z Grécka a Talianska medzi ďalšie krajiny EÚ. S kvótami nesúhlasilo napríklad Slovensko alebo Česko. V praxi sa zatiaľ systém rozbieha len veľmi pomaly, z Grécka a Talianska zatiaľ podľa kvót odcestovalo inam len 232 ľudí.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov #Frank-Walter Steinmeier #prerozdelenie utečencov