Maďarská vláda pomstila sexistu

Jeden z najpopulárnejších spevákov Maďarska si myslí, že úlohou ženy je niekomu patriť, porodiť mu deti, a nie zarábať toľko ako muž. Jednému z najštedrejších mecenášov kultúry sa tento názor zdá byť neakceptovateľný, a preto hudobníkovi vypovedal sponzorskú zmluvu.

20.12.2015 15:00
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán sa k ženám zvyčajne správa galantne. K otázke rodovej rovnosti však jeho vláda pristupuje z pozície konzervatívnych stereotypov.
debata (117)

Maďarskej vláde sa zase zdá byť neprijateľné, aby bol umelec za svoje presvedčenie trestaný a sponzorskej firme to dala pocítiť zrušením zmlúv.

Konflikt Ákosa (krstné i umelecké meno 47-ročného Kovácsa), spoločnosti Magyar Telekom a národno-konzervatívnej vlády premiéra Viktora Orbána v piatok ovládol titulné stránky maďarskej tlače. Prepukol totiž v čase, keď ešte neutíchol škandál okolo spochybnenia zásad rodovej rovnosti, ktoré zaznelo na nedeľňajšom zjazde vládneho Fideszu. Na ňom predseda parlamentu László Kövér vyhlásil: „Nechceme genderšialenstvo a ani to, aby sa Maďarsko stalo takou bezperspektívnou spoločnosťou, kde ženy nenávidiace mužov a zženštilí muži vidia v deťoch a rodinách iba prekážku sebarealizácie. Boli by sme radi, keby naše dcéry za najvyššiu kvalitu sebarealizácie považovali to, že nám porodia vnukov.“ Ženy, ktoré sa týmito slovami cítia byť dotknuté, odvtedy na protest bombardujú poštový priečinok predsedu parlamentu svojimi negatívnymi tehotenskými testami…

Do vášnivej diskusie nečakane prispel Fideszu blízky a vládou často vyznamenávaný Ákos. „Nie je úlohou žien, aby zarábali rovnako ako muži. Ich úlohou je naplniť ženský princíp, niekomu patriť, niekomu porodiť dieťa, byť matkou,“ povedal v rozhovore pre provládne Echo TV. „Nie je náhoda, že ženy majú širšie boky a muži širšie ramená,“ argumentoval.

Reakcia hlavného sponzora Ákosových koncertov bola rýchla a rázna. „Naša spoločnosť nepovažuje za zlučiteľný duch vyjadrení umelca pre jednu televíznu stanicu s presvedčením a hodnotami našej skupiny. Skupina Magyar Telekom záväzne zabezpečuje, aby ženy a muži mali rovnaké pracovné podmienky a kariérne príležitosti, a aby sa za každých okolností udržala rovnosť mužov a žien,“ vysvetlila maďarská dcérska spoločnosť Deutsche Telekomu, prečo odstupuje od dohôd so spevákom.

Rovnoprávnosť žien a mužov zaručuje maďarská ústava. V praxi je však situácia zložitejšia. Ženy v Maďarsku zarábajú v priemere o takmer pätinu menej ako muži. V parlamente patrí poslankyniam menej ako desať percent kresiel (priemer v EÚ je 23 percent). A v Orbánovom kabinete sa nenašlo miesto pre ani jednu ministerku.

Maďarská ústava, prirodzene, zaručuje aj slobodu prejavu. A práve proti jej „duchu i litere“ sa podľa hovorcu Orbánovej vlády Zoltána Kovácsa prehrešila telekomunikačná spoločnosť. "Je možné, že v Nemecku sa to dá, ale my považujeme za neprijateľné, aby dnes v Maďarsku bolo možné takouto formou kohokoľvek diskriminovať za jeho názory a presvedčenie,” vyhlásil hovorca, keď oznamoval, že vláda, ministerstvá a ich podriadené inštitúcie vypovedali zmluvy s Magyar Telekomom na používanie mobilného internetu.

Hoci trest je iba symbolický (podľa odhadov vlády Magyar Telekom príde o sotva promile svojich doterajších príjmov), Orbán dúfa, že pre telekomunikačného operátora bude poučný. „Ide o to, či jedna veľká medzinárodná firma môže potrestať jedného maďarského občana za to, že vysloví svoj názor,“ povedal včera. "V Maďarsku je možné vypovedať uzavreté dohody, zákony to presne upravujú. Ale podľa mňa je v rozpore s ústavou, keď niekto vypovie dohodu s odôvodnením, že sa mu nepáči názor človeka, s ktorým tú dohodu uzavrel. To je útlak, zneužitie, a podľa mňa to nemožno akceptovať,” citoval premiéra portál Index.hu.

Podľa ľavicovej a liberálnej opozície však v tomto prípade nejde o slobodu prejavu, ale o sexizmus, na obranu ktorého sa Orbánov kabinet postavil, keď zasiahnol do obchodného sporu súkromnej osoby a neštátnej firmy. Podľa experta na PR Ádáma Rényiho bol pritom postup Magyar Telekomu absolútne legitímny. „Sponzorstvo je u normálnej, zdravo fungujúcej spoločnosti výberom hodnôt,“ cituje Rényiho portál Kreatív.hu. „Ty dáš tvár k mojej značke, a ja ti zaplatím, aby si mal na osvetlenie, zvukového technika i benzín do autobusu na turné. Ak tvoja tvár už pre mňa nie je hodnotou, tak si natankuj svoj autobus sám!“ usudzuje expert.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #sexizmus #Ákos