Rakúsko nemôže prijať viac ako 100-tisíc migrantov ročne

Rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner v pondelok oznámil, že Rakúsko nemôže prijať viac ako 100 000 migrantov ročne. Politikove slová nasledovali po vyhlásení väčšieho rakúskeho suseda Nemecka, že obmedzí počty prichádzajúcich utečencov.

21.12.2015 10:51
debata (31)

Na územie Rakúska už vstúpili státisíce ľudí, pričom mnohí utekajú pred konfliktom a chudobou na Blízkom východe, v Afganistane a ďalších častiach sveta, píše agentúra Reuters. Od začiatku septembra cestujú z Balkánu na severozápad do bohatších krajín.

Väčšina migrantov smerovala z Rakúska ďalej do Nemecka, ale Viedeň aj tak očakáva, že ročne dostane približne 95 000 žiadostí o azyl, čo sa rovná vyše jednému percentu obyvateľstva celej tejto alpskej krajiny. Pre porovnanie, v roku 2014 bolo v Rakúsku zaregistrovaných 28 000 žiadostí o azyl.

„Okolo 90 000–100 000 – oveľa väčší počet už jednoducho nebude možný,“ vyhlásil pre rozhlasovú stanicu ORF Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), menšieho koaličného partnera.

Rakúsky kancelár a sociálny demokrat Werner Faymann sa k záležitosti vyjadruje celkovo „súcitnejšie“ než konzervatívci, ale v sobotu 19. decembra aj tak vyhlásil, že Rakúsko by malo zintenzívniť deportácie migrantov, ktorí nesplnia kritériá pre azyl.

Faymann takisto zdôraznil, že rozhodnutia o postupe úzko koordinujú s partnerkou, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa zaviazala, že „výrazne obmedzí počet utečencov“, čím chce zastaviť kritikov svojej politiky v oblasti migrácie.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci