Samovrah zabil v Afganistane päť koaličných a afganských vojakov

Päť vojakov v pondelok zahynulo a šesť sa zranilo pri samovražednom útoku na spoločnej hliadke amerických a afganských síl na základni Bagram v Afganistane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestneho guvernéra. K atentátu sa prihlásilo islamistické hnutie Taliban.

21.12.2015 12:35
debata (10)

Na hliadku zaútočil samovrah na motocykli, spresnil guvernér okresu Bagrám Abdul Sukur Kudus. Velenie Severoatlantickej aliancie v Kábule bombový útok bez ďalších podrobností potvrdilo a uviedlo, že okolnosti vyšetruje.

Zatiaľ nie je jasné, aké straty medzinárodné jednotky utrpeli. Reuters pôvodne písal o piatich mŕtvych koaličných vojakoch, z aktualizovaných správ nebolo zrejmé, koľko padlo zahraničných vojakov.

Taliban sa k násilnému činu prihlásil na twitteri prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida. Tvrdil pritom, že zabili 19 vojakov a mnoho ďalších sa zranilo. Taliban straty na strane nepriateľa často zveličuje.

Bagram je veľká vojenská základňa s letiskom, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov severne od afganskej metropoly Kábulu a pôsobí na nej mnoho vojakov NATO. Zahraničné vojská ukončili v Afganistane ku koncu minulého roka svoju bojovú misiu.

V súčasnosti v krajine zostáva asi 13 000 spojeneckých vojakov, ktorí majú za úlohu predovšetkým výcvik afganských bezpečnostných zložiek a ich podporu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #Taliban