Komisár OSN: Ľudia, ktorí odmietajú sýrskych utečencov, pomáhajú IS

Ľudia, ktorí odmietajú sýrskych utečencov, sú "najlepšími spojencami" radikálov z organizácie Islamský štát (IS) a ďalších extrémistov. V pondelok to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

22.12.2015 07:52
debata (69)

Počas svojej reči pred členmi BR OSN dodal, že sýrski utečenci nemôžu byť obviňovaní z terorizmu a zdôraznil, že sú to oni, kto riskuje svoj život, aby pred násilnosťami utiekol. Počas takmer päťročnej občianskej vojny už z krajiny utieklo viac ako 4,3 miliónov Sýrčanov.

„Tí, ktorí odmietajú sýrskych utečencov, najmä v prípade, že ide o moslimov, sú najlepšími spojencami propagandy extrémistických skupín,“ uviedol Guterres s tým, že tak tiež napomáhajú radikálom regrutovať ďalších bojovníkov do ich radov.

Ako poznamenala agentúra Reuters, slová vysokého komisára OSN sú reakciou na vyhlásenie niektorých európskych vodcov, ale aj republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten pred pár dňami vyzval k uzavretiu USA pre moslimov.

Aj demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová na Trumpa cez víkend zaútočila s tým, že svojimi protimoslimskými vyhláseniami posilňuje pozíciu IS a vháňa do jeho radov ďalších bojovníkov. Miliardár to odmietol a nazval Hillary „klamárkou“.

„Nesmieme zabúdať – napriek rétorike, ktorú v týchto dňoch počúvame – že utečenci sú obeťami tohto teroru, nie jeho zdrojom,“ uviedol Guterres. „Nemôžu byť obviňovaní za hrozbu, kvôli ktorej riskujú svoje životy, aby utiekli,“ dodal.

Podľa neho síce existuje možnosť, že by sa teroristi mohli infiltrovať medzi utečencami v súčasnej migračnej vlne, zároveň sa ukázalo, že najväčšou hrozbou je teraz radikalizácia ľudí už žijúcich v niektorých krajinách.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #BR OSN #sýrski utečenci