Nord Stream 2 križujú politické záujmy

Verný priateľ. Takto opísala ruská štátna agentúra Sputnik nemeckého vicekancelára a šéfa sociálnych demokratov Sigmara Gabriela. Politik SPD je zatiaľ hlavným advokátom projektu Nord Stream 2. Plynovod, ktorý má viesť pod Baltickým morom, je plánom Gazpromu a západných plynárenských spoločností na čele s nemeckými firmami.

22.12.2015 10:00
debata (11)

Nord Stream 2 však delí Európsku úniu. Podľa krajín strednej Európy, vrátane Slovenska, je to politický projekt, ktorý nie je v súlade s energetickými záujmami EÚ. Ide však aj proti snahe únie podporovať Kyjev.

Nord Stream 2 totiž obchádza Ukrajinu. Kyjev by prišiel o dve miliardy eur ročne na tranzitných poplatkoch. Rovnako by ich stratilo Slovensko. Tranzitné poplatky pre nás sa pohybujú na úrovni 700 miliónov eur ročne.

Gabriel však projekt bráni. "Rusko je otvorené konštruktívnym riešeniam,“ povedal vicekancelár pre nedeľné vydanie denníka Frankfurter Allegemeine Zeitung. Podľa Gabriela by sa EÚ na projekt nemala pozerať ideologicky. Zároveň vicekancelár uznáva, že aj Moskva musí splniť niektoré politické podmienky.

"Najdôležitejšie je, aby Rusko na dostatočnej úrovni udržalo tranzitný plynovod cez Ukrajinu aj po roku 2019. Tiež, aby bola garantovaná bezpečnosť dodávok vo východnej Európe a aby projekt spĺňal európske a nemecké pravidlá,“ uviedol Gabriel.

"Sputnik robí vicekancelárovi medvediu službu, keď ho nazýva verným priateľom Ruska. Gabriel však tlačí na Nord Stream 2. Je to minister hospodárstva, takže je to do istej miery pochopiteľné,“ povedal pre Pravdu nemecký zahraničnopolitický analytik Jörg Forbrig z organizácie German Marshall Fund.

Expert zároveň priznáva, že pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú sa stáva Nord Stream 2 politickým problémom. "Nechce však preto vnášať problémy do koalície,“ tvrdí Forbrig s tým, že plynovod podporuje Gabrielova SPD, ale už oveľa menej Merkelovej kresťanskí konzervatívci.

Na adresu plynovodu Nord Stream 2 sa znieslo veľa kritiky aj na summite EÚ minulý týždeň. Hlavné výhrady zaznievali z úst predstaviteľov strednej Európy. Veľmi výrazne sa k nim však pridal taliansky premiér Matteo Renzi. Ten dokonca vyzval európskych socialistov, aby mali odvahu postaviť sa Nemecku a zablokovať Nord Stream 2.

Renziho slová je však potrebné hodnotiť politickou optikou. Premiér vystupuje proti plynovodu aj preto, lebo talianske firmy prišli o podiel na plynovode South Stream. Tento projekt pred rokom Rusko zrušilo po námietkach Európskej komisie. Renzi tiež útok na Nord Stream 2 spojil s kritikou nemeckých úsporných opatrení.

"Taliansky premiér rovnako využil túto situácie, aby spochybnil sankcie proti Rusku. Viacero krajín EÚ chce obnoviť dialóg s Moskvou, najmä vo svetle spoločných záujmov, čo sa týka riešenia konfliktu v Sýrii,“ vysvetľuje pre Pravdu Paolo Sorbello, analytik portálu EnergyBrains.org. Vyzerá to teda tak, že Renzi kritikou Nord Streamu 2 sleduje skôr vlastné záujmy, ako to, že by bol skutočne proti plynovodu.

"Bude veľmi náročné nájsť spoločný postoj. Najmä preto, že rozdiel v pohľadoch na situáciu je oveľa hlbší. Netýka sa len Nord Streamu 2, ale aj toho, ako majú celkovo vyzerať vzťahy EÚ a Ruska v oblasti dodávok plynu, rozvoja trhu s plynom alebo energetickej politiky,“ reagovala pre Pravdu Agata Loskot-Strachota, analytička z poľského Centra pre východné štúdie.

"Na druhej strane je to šanca pre inštitúcie EÚ, aby využili nástroje a diplomatické schopnosti, ktoré majú k dispozícii, aby definovali spoločný záujem únie,“ myslí si expertka na energetiku.

Podľa Forbriga tak zatiaľ nie je vôbec jasné, či Nord Stream 2 vznikne. "Merkelová uprednostní, ak rozhodcu v tomto bude hrať Európska komisia,“ povedal expert. "Celá debata o plynovode je prehnaná. Najmä preto, že je to politicky dôležité. Nord Stream 2 je stále len v štádiu idey, ktorá sa vôbec nemusí zrealizovať,“ uviedol zase Sorbello.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin #Sigmar Gabriel #Nord Stream 2