Ruská polícia prehľadala kancelárie Chodorkovského nadácie

Ruská polícia v utorok ráno prehľadala kancelárie dobročinnej nadácie Otvorené Rusko, ktorú založil a spravuje bývalý oligarcha a odporca Kremľa Michail Chodorkovskij. Podľa ruských médií je razia spojená s vyšetrovaním aktivít niekdajšej Chodorkovského ropnej spoločnosti Jukos. Bližšie informácie vyšetrovatelia novinárom neoznámili.

22.12.2015 09:57
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij, bývalý šéf ropného koncernu JUKOS a kritik Kremľa.
debata (28)

Ruský miliardár, väznený desať rokov za údajné podvody a krádeže a omilostený v roku 2013, žije teraz vo švajčiarskom exile. Ruská justícia proti nemu nedávno začala vyšetrovanie pre podozrenie z podielu na vražde starostu západosibirského Neftejugansku z roku 1998. Starosta od ropného koncernu Jukos požadoval, aby odovzdal štátu nepriznané dane.

Chodorkovskij vyšetrovanie označil za politickú pomstu Kremľa a trest za to, že sa niekdajší oligarcha postavil prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Rovnaký je podľa Chodorkovského spolupracovníkov aj motív utorkovej razie, pri ktorej polícia prehľadala nielen kancelárie Otvoreného Ruska, ale aj byty siedmich jeho zamestnancov.

Nadácia Otvorené Rusko vznikla v roku 2001 a členmi jej vedenia boli okrem Chodorkovského napríklad aj veterán americkej politiky Henry Kissinger alebo podnikateľ Jacob Rothschild. Na vrchole svojich aktivít mala nadácia v Rusku päťdesiat pobočiek, po Chodorkovského uväznení nasledoval útlm. Svoju činnosť nadácia obnovila vlani.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Michail Chodorkovskij #policajná razia