Iracká armáda začala v Ramádí ofenzívu proti IS

Iracká armáda v meste Ramádí začala ofenzívu proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS). Podľa hovorcu irackej protiteroristickej jednotky Sabáha Numáního už vojaci vstúpili do centra tohto strategicky dôležitého irackého mesta. Útok sa dlho pripravoval.

22.12.2015 12:39
Irak, vojaci, Ramadi, IS Foto:
Irackí vojaci na severe mesta Rámadí.
debata (24)

Ramádí leží asi 100 kilometrov západne od Bagdadu a v rukách IS bolo od mája. Dobytie mesta, ktoré je strediskom provincie Anbár, bolo jedným z veľkých vojenských úspechov tejto organizácie.

„Vstúpili sme do centra mesta na niekoľkých frontoch a začali sme čistiť obytné štvrti. Naše jednotky postupujú k vládnemu komplexu v centre a za podpory letectva sa bojuje okolo neho," povedal podľa agentúry Reuters Numání. Iracká rozviedka odhaduje, že v centre Ramádí je 250 až 300 členov IS.

Iracká armáda v novembri v okolí zhromaždila 10-tisíc vojakov a Spojené štáty dali k dispozícii svojich poradcov. Pri nedávnej návšteve amerického ministra obrany Ashtona Cartera v Iraku sa hovorilo aj o poskytnutí útočných vrtuľníkov a ďalších poradcov, pokiaľ o to Iračania požiadajú.

Armáda v minulých týždňoch vybojovala okrajové štvrte Ramádí a obkľúčila ich z troch strán v snahe prerušiť zásobovacie trasy IS. Civilisti už začiatkom decembra vyzvali, aby z centra odišli. Vytlačenie bojovníkov IS z Ramádí je označované za predpoklad úspešného boja o severoiracký Mosul, ktorý príslušníci IS vlani získali bez boja.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #IS