V školách v Tadžikistane tento rok žiadne sviatky nebudú

Ozdobené stromčeky, slávnostné jedlá i darčeky sú v školách stredoázijského Tadžikistanu pre tento rok zakázané. Vláda prevažne moslimskej krajiny v utorok bezprecedentne obmedzila aj oslavy Nového roka, ktoré sú tradičné od sovietskych čias.

23.12.2015 08:44
debata (10)

Ministerstvo školstva podľa agentúry AFP zakázalo tiež ohňostroje, slávnostné pokrmy a vyberanie peňazí v školských zariadeniach, ako aj inštaláciu ozdobených stromčekov v školách a na univerzitách.

Ide o najprísnejšie zákazy v Tadžikistane, ktorého vedenie už v roku 2013 zakázalo silvestrovské zábavy, vrátane postáv Deda Mráza alebo Santa Clausa v televíznych reláciách.

V Sovietskom zväze býval Nový rok hlavným sviatkom a v rodinách sa často slávil na spôsob európskych Vianoc. Zatiaľ čo v iných postsovietskych mestách býva tradíciou veľký strom (novoročná ruská jolka), v tadžickej metropole Dušanbe ho majú vztýčiť až krátko pred Novým rokom a vzápätí má zmiznúť.

Počas silvestrovskej noci pred štyrmi rokmi traja muži v Dušanbe dobodali človeka v kostýme Deda Mráza. Kým pozostalí boli presvedčení, že ide o vraždu spáchanú z náboženskej nenávisti, polícia tvrdila, že páchatelia zabíjali pod vplyvom drog. V predvečer vraždy duchovný vodca krajiny vyzval moslimov, aby príchod Nového roka neoslavovali.

Tadžikistan v roku 2007 prijal zákon, ktorý zakazuje oslavovať narodeniny na verejnosti a obmedzuje počet hostí na svadbách a pohreboch.

Tento rok v septembri zahynulo v Dušanbe a jeho okolí niekoľko policajtov pri zatýkaní prívržencov námestníka ministra obrany, ktorý za krvavej občianskej vojny v 90. rokoch patril k veliteľom síl islamistickej opozície. Vzbúreného generála a mnoho jeho prívržencov neskôr zabili. Záťah nasledoval po zákaze jedinej povolenej opozičnej islamistickej strany v krajine. Ešte predtým, na jar, zbehol veliteľ špeciálnych policajných jednotiek, ktorý sa pridal k radikálnej organizácii Islamský štát.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Tadžikistan