Atmosféru sviatkov cítiť aj vo väzniciach

Atmosféru blížiacich sa vianočných sviatkov je možné vnímať aj v slovenských ústavoch na výkon väzby a trestu. Ako uviedol riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž, vo všetkých ústavoch sa pripravujú mimoriadne ponukové listy a plány kultúrno-osvetovej činnosti, v ktorých sú rôzne aktivity pre obvinených a odsúdených.

23.12.2015 09:38
debata

„Pod vedením personálu ústavu, najmä pedagógov a samostatných referentov režimu, obvinení a odsúdení pripravujú aktivity zamerané na vianočné zvyky a tradície, vrátane vianočnej výzdoby priestorov ústavu, ako aj rôzne športové podujatia. Obvinení a odsúdení sa môžu počas vianočných a novoročných sviatkov zúčastniť vianočných turnajov – napríklad šachového, stolnotenisového, futbalového, ale aj vianočných vedomostných kvízov,“ uviedol Baláž. V niektorých ústavoch sú podľa neho v programe zahrnuté aj prednášky a besedy, napríklad o vianočných zvykoch či Vianociach vo svete.

V rámci vianočného programu vystúpia v niektorých ústavoch hudobné skupiny. Zároveň sa upravuje tiež režim dňa, najmä doba sledovania televízie, ktorá je dlhšia ako v bežné dni. „Kultúrno-osvetové aktivity prispievajú k spríjemneniu života väznených osôb počas Vianoc a Nového roka, ovplyvňujú a motivujú ich k pozitívnym zmenám, v rámci ktorých sa prejavuje najmä ľudská spolupatričnosť,“ vysvetlil Baláž.

Stravovanie počas Vianoc a Nového roka je vo väzniciach prispôsobené zvyklostiam v jednotlivých regiónoch Slovenska. „Pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím, pričom sa vychádza z limitovaných možností stravnej dávky. Pri stravovaní väznených osôb – cudzincov sa v rámci možností ústavu prihliada na ich kultúrne a náboženské tradície,“ povedal Baláž. Štedrovečernú večeru však podľa neho tvoria najčastejšie kapustnica alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, vianočné oblátky s medom, ovocie a sladkosti.

Program obvineným a odsúdeným počas sviatkov pripravujú aj väzenskí kapláni. „Vo väzenských kaplnkách okrem svätých omší budú požehnávať betlehemy, spievať s odsúdenými koledy, viesť adorácie, katechézy, spoločné modlitby svätého ruženca či vysluhovať sviatosti. Sviatočné chvíle strávia kapláni s obvinenými a odsúdenými aj pri rozhovoroch či sledovaní filmov s vianočnou a duchovnou tematikou,“ priblížil Baláž. Do niektorých ústavov podľa neho prídu aj mládežnícke spevokoly, niekde si koncertné vystúpenia pripravili pod vedením väzenských kaplánov aj samotní odsúdení. „Nebude chýbať možnosť sledovania televíznych programov, prednostne vianočných bohoslužieb a pápežského požehnania "Urbi et orbi“ z Ríma," dodal Baláž.

Aktuálne sa podľa informácií Zboru väzenskej a justičnej stráže na Slovensku vo výkone väzby nachádza 1 309 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8 645 odsúdených.

debata chyba
Viac na túto tému: #väznice #Vianoce