V Donbase platí nové prímerie, obe strany ho dodržiavajú

Na východe Ukrajiny o polnoci ustali prestrelky vďaka prímeriu medzi proruskými povstalcami a ukrajinskou armádou. Pokoj zbraní, dohodnutý v utorok na obdobie novoročných a vianočných sviatkov, obe strany v podstate dodržiavajú, oznámili v stredu informačné zdroje v Kyjeve a Donecku.

23.12.2015 10:14
debata (7)

Dohodu o zastavení paľby uzavreli povstalci s Kyjevom na zasadnutí takzvanej kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku. Pokoj zbraní začal platiť o polnoci z utorka na stredu. Predchádzajúce prímerie bolo uzavreté k začiatku nového školského roka v septembri a vydržalo pomerne dlho, až do nedávneho vzplanutia nových šarvátok.

Podľa povstaleckej agentúry DAN bol v noci v oblastiach pri frontovej línii pokoj. Nestrieľalo sa ani v miestach, ktoré boli v minulých dňoch a týždňoch často pod paľbou, teda na severnom okraji Donecka, v Horlivke alebo na východnom predmestí Mariupolu.

Podľa ukrajinského velenia povstalci útočili na armádne pozície až do polnoci. Akonáhle však dohoda o novom prímerí nadobudla účinnosť, paľba ustala. Výnimkou vraj boli len dva neveľké incidenty pri Donecku, ktoré Kyjev pripisuje nedisciplinovanosti povstaleckých jednotiek a zlej komunikácii.

Na východe Ukrajiny sa bojuje od vlaňajšieho apríla a prímerie bolo s väčším či menším úspechom vyhlásené už trikrát. Za dobu bojov zahynulo 9-tisíc ľudí a približne dva milióny ďalších museli opustiť svoje obydlia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #proruskí povstalci