Brunejský sultán zakázal Vianoce

Vyzdobiť stromček, spievať koledy, nasadiť si čiapku Santa Clausa či hoci len poslať vianočnú pohľadnicu si tento rok v Bruneji vyžaduje mimoriadnu odvahu. Sultán miništátika na severovýchode ostrova Borneo zakázal verejne sláviť Vianoce.

23.12.2015 11:02
Hassanal Bolkiah Foto:
Brunejský sultán Hassanal Bolkiah.
debata (44)

Absolutistický panovník Hassanal Bolkiah (68), ktorý vlani zaviedol islamské právo šaría aj s trestami ako bičovanie, amputácia končatín či ukameňovanie, si tentoraz posvietil na jeden z hlavných kresťanských sviatkov. Za jeho nelegálne slávenie hrozí až päť rokov väzenia.

Zákaz sa vzťahuje na všetkých moslimov, ktorí tvoria 65 percent zo 420-tisíc obyvateľov na ropu bohatej monarchie v juhovýchodnej Ázii. Kresťania a ďalší nemoslimovia si Vianoce pripomenúť môžu. Zvyky s nimi spojené však smú pestovať iba prísne v súkromí, v rámci svojich spoločenstiev, po tom, čo svoj zámer ohlásia úradom.

„Cieľom týchto sprísnených opatrení je obmedziť nadmerné a otvorené slávenie Vianoc, čo by mohlo poškodiť náboženské presvedčenie moslimskej komunity,“ cituje denník Daily Telegraph z vyhlásenia brunejského ministerstva pre náboženské záležitosti.

Nové nariadenie podporilo aj najvyššie moslimské duchovenstvo Bruneja. "Moslimovia, ktorí by počas vianočných osláv praktizovali tradičné vianočné aktivity a používali symboly, ako sú kríže, sviečky, vianočné stromčeky, spev náboženských piesní, posielanie vianočných blahoželaní a vianočných ozdôb by tým porušili úctu k svojmu náboženstvu a podkopali islamskú vieru,“ vyhlásil jeden z imámov.

Viacerí obyvatelia Bruneja však zákaz verejných osláv Vianoc odmietajú a na protest vyvesili na sociálnych sieťach s hashtagom #MyTreedom svoje fotografie, kde s vyštvorčekovanými tvárami v kostýmoch Santa Clausa zdobia stromčeky.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Borneo