Pri útokoch irackého letectva vraj padlo osem veliteľov IS

Pri útokoch irackého letectva zomrelo v irackej provincii Anbár a v kurdskej Havídži osem členov vedenia radikálnej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom iracká televízia. Iracká armáda pokračuje v boji s IS v meste Ramádí a snaží sa dostať do centra tohto strediska Anbáru.

23.12.2015 11:20
debata (16)

„Lietadlá F-16 pri útokoch v Anbáre a Havídži zabili desiatky teroristov vrátane ôsmich veliteľov,“ oznámila televízia. Provincia Anbár leží na západe Iraku a obývajú ju hlavne sunniti, Havídža je centrom rovnomenného okresu v kurskej provincii Kirkúk.

Boje o centrum Ramádí, ktoré je v rukách IS od mája, sa začali v utorok. Iracký generál Usmán Ghánim povedal, že mesto bude dobyté do niekoľkých dní. „V nasledujúcich dňoch oznámime dobrú správu o oslobodení celého Ramádí,“ citovala ho televízia.

Podľa armády je postup pomalý, pretože vláda do operácie nasadila len armádne oddiely, teda nie šiítske milície, ako tomu bolo pri oslobodzovaní ďalšieho významného mesta Tikrítu. Bagdad sa chce podľa agentúry Reuters vyhnúť kritike za porušenie ľudských práv, čo bol prípad Tikrítu. Armáda toto stredisko provincie Saláhaddín dobyla v marci, avšak s pomocou šiitských milícií. IS v tomto meste predtým zmasakroval stovky šiitov a milicionári si potom vybavovali účty v podobe masového vraždenia, rabovania a ničenia majetku.

Ak by sa podarilo IS z Ramádí vytlačiť, bolo by to podľa Reuters pre iracké bezpečnostné sily veľkým povzbudením. IS má pod svoju kontrolu sever Iraku vrátane tamojšieho najväčšieho mesta Mosulu. Ramádí leží na trase medzi Bagdadom a Mosulom a jeho dobytie sa považuje za nevyhnutnú podmienku začatia oslobodzovacej operácie v Mosule.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #IS