Zeman hnevá Grékov. Stiahli veľvyslanca

Medzi Aténami a Prahou vznikla diplomatická roztržka. Grécko povolalo k sebe na konzultácie svojho veľvyslanca v Česku, informoval server Lidovky. "Takýto krok je medzi spojencami nezvyčajný a predstavuje dôraznú formu protestu," upozornil portál iDNES. Obe krajiny sú členmi EÚ a NATO.

23.12.2015 12:00
slovakia summit 2013, prezident, prezidentsky hrad Foto: ,
Prezident Českej republiky Miloš Zeman.
debata (9)

Dôvodom gréckeho rozhodnutia sú výroky Miloša Zemana. „Áno, je to reakcia na slová českého prezidenta,“ potvrdilo grécke veľvyslanectvo pre iDNES. Zeman pred týždňom pre agentúru TASR vyjadril názor, podľa ktorého mala južanská krajina opustiť klub štátov, ktoré používajú spoločnú európsku menu. „Som sklamaný z toho, že Grécko neopustilo eurozónu napriek rokovaniam, ktoré k tomu smerovali,“ uviedol český prezident.

Atény sa následne slovne postavili proti názoru Zemana. „Česká republika je členom EÚ aj vďaka Grécku,“ reagovalo grécke ministerstvo zahraničných vecí, keď pripomenulo, že Grécko ako členský štát únie podporilo vstup Česka v roku 2004. Teraz prišla ostrejšia reakcia – povolanie ambasádora na konzultácie do Atén. Hrad napriek tomu odkázal, že Zeman nemieni nič zmeniť na svojom názore. „Bude ho naďalej prezentovať,“ napísal na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Grécko #Česko