Ruský Progress sa spojil s ISS, priviezol aj vianočné darčeky

Ruská nákladná loď Progres-MS sa v stredu v stanovenú dobu na obežnej dráhe úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Automatický proces zbližovania vysielala priamym prenosom ruská kozmická agentúra Roskosmos. Na ISS doviezla ruská loď 2,5 tony nákladu vrátane vianočných darčekov pre každého zo šiestich členov posádky.

23.12.2015 12:40
Ruská vesmírna loď Progress Foto:
Ruská vesmírna loď Progress.
debata (19)

Progress odštartoval z kazašského Bajkonuru v pondelok a na ISS cestoval dva dni. Štart bol prvým od aprílovej havárie, pri ktorej sa kvôli konštrukčnej závade nepodarilo nákladnú loď dopraviť na určenú obežnú dráhu. Loď začiatkom mája zhorela v atmosfére. Z doterajších 64 letov ruských nákladných lodí skončili neúspešne dva.

Progress MS je obnovenou verziou staršieho typu ruských vesmírnych kamiónov. Podľa Roskosmosu má vylepšenú ochranu pred zrážkami s kozmickým „smetím“ a modernizovaný systém pripojenia k pristávaciemu modulu ISS. Nákladná loď je okrem toho osadená kontajnermi, z ktorých sa môže pri lete oddeliť až osem malých autonómnych družíc.

Na palube ISS loď očakávali Rusi Michail Kornijenko, Jurij Ivanovič Malenčenko a Sergej Volkov, Američania Timothy Kopra a Scott Kelly a takisto Timothy Peake, prvý Brit, ktorý na obežnej dráhe zastupuje Európsku vesmírnu agentúru (ESA).

Progress im dopravil najmä vodu, stlačený kyslík a palivo. Členovia posádky tiež dostanú vianočné darčeky, ktorých celková hmotnosť pre každého nesmela presiahnuť päť kilogramov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmírna loď #Progress