AI obvinila Rusko z porušovania ľudských práv v Sýrii

Pri ruských náletoch v Sýrii od septembra zabili 200 civilistov. V správe založenej na výpovediach svedkov a aktivistov pôsobiacich v Sýrii to tvrdí organizácia ochrancov ľudských práv Amnesty International (AI), podľa ktorej Rusko "vážnym spôsobom zlyháva pri dodržiavaní medzinárodných zákonov týkajúcich sa ľudských práv". Moskva opäť všetky obvinenia odmietla ako falošné.

23.12.2015 17:46
debata (319)

„Na diaľku“ vraj spolupracovníci AI preverili okolnosti asi 25 útokov ruského letectva v piatich rôznych oblastiach v období medzi 30. septembrom a 29. novembrom. „Pri ruských náletoch v Sýrii zahynuli stovky civilistov, boli poničené obytné štvrte, zasiahnuté domy, mešita a rušné trhovisko a taktiež zdravotnícke zariadenia. Tieto útoky sú dôkazom porušenia medzinárodného humanitárneho práva,“ uvádza sa v správe AI.

Moskva v minulosti všetky obvinenia z útokov a zo zabíjania civilistov odmietla a označila podobné tvrdenia za súčasť informačnej vojny. Do sýrskeho konfliktu vstúpilo Rusko 30. septembra údajne na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

„Sú to vzájomne späté domnienky bez akýchkoľvek dôkazov,“ vyhlásil o správe AI hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov a vyčítal západným médiám, že správu prezentujú ako preukázanú skutočnosť, čo je „lživé“.

Generál Konašenkov upozornil, že AI tvrdí, že v oblastiach údajne bombardovaných ruskými lietadlami sa nenachádzajú žiadne vojenské ciele, ani ozbrojenci, ale o tom AI nemôže vedieť, ani nie je schopná si to overiť, nehovoriac o vysokej pohyblivosti islamistov a o tom, že AI vedie svoje šetrenie na diaľku a po telefóne.

V správe AI sú informácie o útokoch v provinciách Homs, Hama, Idlib, Latákíja a Halab. Pracovníci AI hovorili telefonicky alebo prostredníctvom internetu so 16 svedkami, s lekármi a so svojimi aktivistami. Získali tiež snímky miest po ruských útokoch.

Niektoré z nich sú popísané detailne. Pri nálete 29. novembra zahynulo v meste Ariho v provincii Idlib 49 civilistov. Zasiahnuté bolo trhovisko, v blízkosti ktorého nie sú žiadne ciele, ktoré by mali byť medzi terčami, na ktoré Rusko podľa svojho tvrdenia útočí.

AI tiež tvrdí, že ruská armáda používa neriadené bomby v husto obývaných oblastiach. Takzvané barelové bomby použili od 30. septembra v 20 prípadoch. „Niektoré z ruských akcií vyzerajú ako zámerné útoky na civilistov alebo civilné objekty. Sú mierené do obývaných oblastí, kde zjavne nie je žiadny vojenský cieľ. Výsledkom je smrť civilistov a zranenia ďalších. Takéto akcie možno hodnotiť ako vojnové zločiny,“ povedal k správe riaditeľ blízkovýchodnej sekcie AI Philip Luther.

Prezident Vladimir Putin už v októbri vyhlásil, že správy o údajných civilných obetiach ruských akcií sa objavili ešte skôr, ako Rusko nálety vôbec začalo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na otázku týkajúcu sa barelových bômb odpovedal, že Rusko v Sýrii postupuje v súlade s medzinárodným právom.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Amnesty International