Požiar v nemocnici v Saudskej Arábii zabil 25 ľudí, 107 ich zranil

Najmenej 25 mŕtvych a 107 zranených si vyžiadal požiar v nemocnici v Saudskej Arábii. Plamene zničili jednotku intenzívnej starostlivosti a pôrodné oddelenie, informovali agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie saudskoarabskej civilnej ochrany.

24.12.2015 09:01 , aktualizované: 15:17
debata (1)

Nešťastie sa stalo v ústrednej nemocnici v meste Džázán na juhozápade kráľovstve. Horieť začalo o polnoci zo stredy na štvrtok a plamene zachvátili prvé poschodie budovy. Príčiny požiaru, ktorý sa už podarilo uhasiť, sa vyšetrujú. Jeden z lekárov povedal, že príčinou by mohol byť skrat, ale polícia to zatiaľ nepotvrdila.

Na sociálnych sieťach sa objavili príspevky kritizujúce centrálnu vládu z okrajových častí kráľovstva. V auguste začal horieť obytný komplex prenajatý na východe krajiny ropnou spoločnosťou Aramco a zahynulo v ňom desať ľudí a 259 osôb sa zranilo. Príčinou bol skrat na elektrickom vedení v podzemnom parkovisku.

„Musíme si povedať úprimne, že štát po celé desaťročia Džázán zanedbáva,“ napísal k štvrtkovej udalosti jeden z užívateľov twitteru. „Snáď táto katastrofa poukáže na situáciu, v ktorej sa nachádzajú džázánské nemocnice. Ale nádeje na zlepšenie máme aj tak málo,“ napísal druhý. Niektorí ďalší požadovali rezignáciu ministra zdravotníctva.

Mesto, ktoré leží blízko jemenskej hranice, sa pred niekoľkými dňami stalo cieľom raketového útoku šiitskych povstalcov v Jemene. Saudskoarabská protiraketová obrana strely zneškodnila a vojenské lietadlá zaútočili na miesto, z ktorého boli rakety vystrelené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Saudská Arábia