Gauck vo vianočnom prejave ďakuje za prístup k utečencom

Nemecký prezident Joachim Gauck vo svojom vianočnom posolstve, ktoré bude odvysielané v piatok, teda na Prvý sviatok vianočný, ale ktorého obsah bol už zverejnený, ocenil nápomocný prístup Nemcov počas utečenecké krízy. Nemci tak podľa neho ukázali ľudskosť.

24.12.2015 10:37
Joachim Gauck Foto: ,
Nemecký prezident Joachim Gauck.
debata (19)

„Vy všetci ste sa stali tvárou vrelej a ľudskej krajiny,“ uvádza v posolstve Gauck. „Či už v rámci práce alebo dobrovoľne sme ukázali, čo je v nás – dobrá vôľa, profesionalita a tiež umenie improvizácie. A sme svedkami toho, že jedinci aj spoločnosť môžu stále objavovať a rásť,“ dodáva spolkový prezident s tým, že tak môžu krajina rozpoznávať výzvy, ktoré prijíma a ktoré podľa neho zvládne.

Gauck ďalej uvádza, že tam, kde úrady narážajú na svoje obmedzenia, prichádzajú spontánne a samozrejme občania, aby utečencov privítali. „Tisíckrát ste priniesli jedlo a pitie, prikrývky a oblečenie, organizovali jazykové kurzy a ponúkli podporu úradom,“ hovorí nemecký prezident. Nespočetnekrát podľa neho urobili všetko, čo je v ich silách, tiež policajti, úrady, školy a škôlky.

Utečeneckú krízu, počas ktorej do Nemecka prišlo v tomto roku milión žiadateľov o azyl, považuje Gauck zo mimoriadne veľkú výzvu. Vyzýva preto, aby sa riešenie problémov, ktoré s utečeneckou problematikou súvisia, hľadalo demokratickými spôsobmi. „Jedno je však isté. Násilie a nenávisť nie sú legitímnym prostriedkom debát, podpaľačstvo a útoky na bezbranných ľudí si zaslúžia naše opovrhnutie a potrestanie,“ dodáva.

Gauck je presvedčený, že občania aj ich zvolení zástupcovia nájdu také riešenia, ktoré budú zodpovedať etickým normám Nemecka a ktorá neohrozia sociálnu súdržnosť krajiny. Riešenie navyše musí zohľadniť blaho obyvateľov a zároveň nesmú zabúdať na tieseň utečencov.

Prezident vo svojom prejave tiež priznáva, že v závere tohto roka je ťažké nechať sa uniesť vianočnou atmosférou, pretože tento rok poznamenalo veľa nešťastia, násilností, teroru a vojen. Pripomína napríklad zrútenie lietadla spoločnosti German Wings, novembrové teroristické útoky v Paríži a ozbrojené konflikty na Blízkom východe a Afrike. Zmieňuje sa aj o napätí a sporoch v rámci Európskej únie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Joachim Gauck