Západné štáty majú informáciu o bezpečnostnej hrozbe v Pekingu

Občania USA a Británie sa majú v čase vianočných sviatkov vyhýbať rušnej pekinskej štvrti San-li-tchun. Varovanie vydali veľvyslanectvá oboch krajín v Číne. Získali údajne informáciu, že západným občanom tam hrozí nebezpečenstvo. K varovaniu sa neskôr pripojili aj Francúzsko a Austrália.

24.12.2015 11:46
debata (16)

Vo štvrti sídlia zastupiteľské úrady mnohých krajín, sú tam nákupné strediská a tiež nočné podniky. Úrady vyzývajú občanov k mimoriadnej opatrnosti.

Nič podrobnejšie o povahe hrozby nie je známe a podľa agentúry AFP nie je v komunistickej Číne podobný krok príliš častý, pretože tamojšie inštitúcie sú schopné bezpečnosť zaistiť.

Čínske médiá oznámili, že miestne úrady vyhlásili okolo nákupných a zábavných centier žltý, podľa AP druhý najnižší, bezpečnostný stupeň kvôli „bezprostredne hroziacemu ohrozeniu“. Agentúra Reuters napísala, že tento stupeň sa vyhlasuje zvyčajne kvôli hrozbe bombového útoku alebo pri pátraní po výbušninách.

V okolí amerického veľvyslanectva boli sprísnené bezpečnostné oparenia a polícia tam vyslala svoje vozidlá. Zvýšený počet policajtov je aj v nákupnej zóne v San-li-tchune a ulice vedúce k ambasádam sú uzavreté. Tieto opatrenia budú platiť až do Nového roka.

Vo štvrti San-li-tchun boli západní cudzinci už niekoľkokrát napadnutí. V auguste tam Číňan ozbrojený mečom zaútočil na občana Francúzska a zabil jeho čínsku manželku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Peking