Nezvyčajne teplé počasie je na Vianoce aj v Nemecku a Rakúsku

Neobvykle teplé počasie sprevádza vianočné sviatky aj v iných krajinách strednej Európy. V Nemecku sa teploty pohybujú medzi 10 a 15 stupňami. Na najvyššej hore krajiny Zugspitze sa topí sneh. Meteorológovia vydali dokonca varovanie pred zvýšeným obsahom peľu v ovzduší. Kvôli nedostatku snehu varuje Rakúsko lyžiarov pred zvýšeným nebezpečenstvom úrazov. Vo Švajčiarsku dokonca vyhlásili kvôli teplému počasiu zavedenie takzvaného skráteného pracovného týždňa.

24.12.2015 13:23
debata

Na juhu a východe Nemecka vo štvrtok svietilo slnko a na niektorých miestach spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko sa teploty vyšplhali až k 16 stupňom. Rekord z roku 2012, keď stanica namerala na juhozápade Nemecka 18,9 stupňov, však pravdepodobne nepadne. V nasledujúcich dňoch by mali teploty mierne klesnúť, stále sa však budú držať nad nulou. Podľa odhadov bude v Nemecku tohtoročný december s priemernými 5,5 stupňami najteplejším v histórii meraní.

Z najvyššej nemeckej hory Zugspitze, ktorá dosahuje 2 962 metrov, hlásia meteorológovia pomalé topenie snehu. Málo snehu v decembri nie je na Zugspitze až tak výnimočné, podľa meteorológov väčšinou napadne až v januári či vo februári.

Nemecká meteorologická služba (DWD) varovala dokonca pred zvýšeným obsahom peľu liesky v ovzduší na Štedrý deň. Najhoršia situácia má byť na juhu krajiny a v porýnskej nížine.

Tento rok bol podľa nemeckých meteorológov síce o 2,1 stupňa teplejší ako priemer rokov 1961 až 1990, napriek tomu sa nejedná o rekord, ktorý stále drží rok 2014. Podľa amerického úradu NOAA bol však tento rok celosvetovo najteplejším rokom od roku 1880.

V Rakúsku varujú lyžiarov kvôli počasiu pred zvýšeným nebezpečenstvom úrazu. Na zjazdovkách je málo snehu v úzkych pruhoch a väčšinou je zľadovatený. V alpskej krajine sa teploty vo štvrtok pohybovali od siedmich stupňov vo Viedni až po mínus dva v hornatom Tirolsku.

Nedostatok snehu prinútil aj niektoré alpské podniky vo Švajčiarsku k vyhláseniu takzvaného skráteného pracovného týždňa, teda skrátenie pracovného času, pričom platy môže až do 80 percent ich výšky financovať štát, aby nedošlo k prepúšťaniu. Opatrenie sa dotklo hlavne prevádzkovateľov niektorých lanoviek. Napríklad lyžiarske stredisko Laax je stále v prevádzke, namiesto obvyklých 20-tisíc lyžiarov môže však vraj privítať len asi 12-tisíc návštevníkov.

Podľa nemeckej vianočnej pošty v Brandenbursku Himmelpfort (v preklade Nebeská brána), ktorá do štvrtka prijala viac ako 300-tisíc listov s prianím, si mnoho detí prialo okrem bábik a vláčikov často práve to, aby na Štedrý deň snežilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Rakúsko