Rusko identifikovalo skupiny, ktoré stáli za útokom na lietadlo

Ruskí vyšetrovatelia identifikovali určité skupiny, ktoré stáli za októbrovým teroristickým útokom na ruské lietadlo. Podľa portálu denníka Rossijskaja Gazeta to bez ďalšieho upresnenia vyhlásil šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov.

24.12.2015 14:29
debata (42)

Rusko tvrdí, že skazu lietadla nad egyptským Sinajským polostrovom spôsobil výbuch nastraženej nálože. K útoku sa bezprostredne po páde stroja prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

„Zatiaľ nič konkrétneho povedať nemôžem,“ povedal Bortnikov s tým, že doterajšie vyšetrovanie odhalilo isté skupiny, ktorých stopy k útoku vedú. „Stále zostáva veľa práce,“ dodal s tým, že ďalšie podrobnosti budú zverejnené neskôr.

Bortnikov v polovici novembra oznámil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že ruské lietadlo bolo terčom teroristického útoku. Dokazujú to podľa neho stopy výbušnín nájdené v troskách. Putin v reakcii na to vyhlásil, že Rusko vinníkov nájde a potrestá.

Ruský Airbus A321 letel na konci októbra z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale nad Sinajom sa zrútil. Už krátko po nehode sa špekulovalo o tom, že príčinou bol teroristický útok, naznačovali to okrem iného Spojené štáty, Británia či Izrael. Katastrofu neprežil nikto z 224 ľudí na palube.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #Sinajský polostrov