Rusko a Katar sa dohodli. Presvedčia sýrsku opozíciu, aby rokovala s vládou

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil, že Rusko a Katar sa dohodli na tom, čo by mohli urobiť, aby presvedčili sýrsku opozíciu, aby si so sýrskou vládou sadla za rokovací stôl.

25.12.2015 15:01
Sergej Lavrov, Rusko, minister zahraničia, Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (36)

Lavrov sa však vyjadril, že podrobnosti o tejto dohode zatiaľ neprezradí. Rusko je oddaným podporovateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého Katar a iné blízkovýchodné krajiny obviňujú z vojnových zločinov, približuje agentúra Reuters.

Lavrov sa v piatok v Moskve stretol s ministrom zahraničných vecí Kataru Chálidom Attíjom. Šéf ruskej diplomacie uviedol, že zo strany Asadových odporcov, akým je aj Katar, vidí momentálne viac ochoty iniciovať začatie rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou.

Na tlačovej konferencii po rozhovoroch s Lavrovom Attíja obvinil Asada z toho, že podporuje teroristické skupiny, zatiaľ čo Lavrov trval na tom, že „je na sýrskom ľude“ rozhodnúť o Asadovej budúcnosti.

Sýrii sa v stredu vo svojom televíznom prejave venoval aj saudskoarabský kráľ Salmán. Asadovu vládu obvinil zo vzostupu militantných skupín v regióne, pričom argumentoval, že teroristické organizácie by tam nenašli úrodnú pôdu, keby to neumožňovala politika sýrskej vlády.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Katar #Sergej Lavrov #vojna v Sýrii