Zeman vyzdvihol rast ekonomiky, opäť varoval pred migračnou vlnou

Český prezident Miloš Zeman vyzdvihol vo svojom vianočnom posolstve ekonomický rast Česka, zvýšenie platov a nízku mieru nezamestnanosti. Pochválil za to aj súčasnú vládu, ktorá podľa prezidenta vymanila hospodárstvo zo zvieracej kazajky škrtiacich opatrení minulých pravicových kabinetov.

26.12.2015 15:27
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (57)

Blbá nálada sa skončila, povedal Zeman. V posolstve tiež opäť kritizoval politikov, ktorí zľahčujú súčasnú migračnú vlnu. Európa podľa prezidenta čelí organizovanej invázii. Česko je naša krajina a nie je a ani nemôže byť pre všetkých, zdôraznil Zeman.

„Niekedy si pripadám ako Kassandra, ktorá varuje pred vtiahnutím trójskeho koňa do mesta, a som hlboko presvedčený o tom, že to, čomu čelíme, je organizovaná invázia, a nie spontánny pohyb utečencov,“ povedal k migračnej kríze Zeman. Veľkú väčšinu migrantov podľa neho tvoria mladí zdraví muži bez rodín. „Prečo títo muži nevezmú do ruky zbraň a nebojujú za slobodu svojej krajiny proti islamskému štátu?,“ pýtal sa prezident. Migračnú vlnu označil za temnú škvrnu zahraničnej politiky.

V úvode vianočného posolstva hovoril aj o súčasnom pomerne masívnom raste českej ekonomiky. „Je to veľký úspech a chcel by som za neho poďakovať našim zamestnancom, našim zamestnávateľom a chcel by som tiež oceniť českú vládu za jej hospodársku politiku,“ povedal Zeman. Podľa neho je dobre, že vďaka vyšším platom rastie aj životná úroveň, budúci rok si výrazne polepšia aj dôchodcovia, tvrdí. „Celkovo teda môžeme povedať, že sa skončila blbá nálada. Je dôvod pre opatrný a kritický optimizmus, pre pozitívne očakávania,“ podotkol Zeman.

Prezident tiež podporil rast minimálnej mzdy, naopak sa postavil proti tomu, aby sa zvyšovali sociálne dávky. Roztvárajúce sa nožnice medzi nimi majú podľa neho človeka nútiť k práci, uviedol. Zeman sa ďalej postavil za zákony, ktoré čelia daňový podvodom. Konkrétne spomenul elektronickú evidenciu tržieb, ktorej schvaľovanie bráni v Snemovni obštrukciami pravicová opozícia, a preukázanie pôvodu príjmov a majetku. „Tí, ktorí namietajú, že sa týmito zákonmi zasahuje do osobnej slobody ľudí, zabúdajú, že nikto nemá právo kradnúť a nikto nemá právo podvádzať,“ zdôraznil Zeman.

Vo vianočnom posolstve tiež hovoril o svojej vízii približovania Česka ku škandinávskemu modelu sociálneho štátu s pomerne vysokými daňami a značnými verejnými investíciami. Skutočnosť, že sa tieto štáty umiestňujú na prvých priečkach rebríčka konkurencieschop­nosti, dokazuje nesprávnosť pravicovej neoliberálnej teórie, že čím nižšie dane, tým vyšší ekonomický výkon, dodal Zeman. V zahraničnej politike ocenil úspechy ekonomickej diplomacie. Zlepšili sa podľa prezidenta hospodárske vzťahy s Čínou, prichádzajú investície z Južnej Kórey, zlepšili sa vzťahy so stredoázijskými štátmi.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Česko