V Sýrii pozastavili evakuáciu radikálov z Damasku

V Sýrii pozastavili evakuáciu niekoľkých tisíc radikálov a ich rodín z utečeneckého tábora Jarmuk a jeho okolia v južnej časti Damasku. Oznámila to televízna stanica Al-Manar prevádzkovaná libanonským Hizballáhom. Evakuáciu ohlásili minulý týždeň a bojovníci Islamského štátu (IS) a ďalších skupín a tiež ich príbuzní mali byť prevezení do mesta Rakka na severe Sýrie, kde má IS hlavný stan. Boje v Sýrii pokračujú, pri samovražednej akcii a následnej prestrelke zomrelo na severe krajiny 71 radikálov a sýrskych vojakov.

26.12.2015 18:15
debata (85)

Do štvrtí Damasku, odkiaľ mali byť radikáli odvezení, sa už v piatok začali schádzať desiatky autobusov. Podľa libanonských zdrojov však evakuačný plán stroskotal kvôli smrti Zahrána Alúša, ktorý zahynul pri piatkovom nálete na východnom predmestí sýrskej metropoly. Alúš stál na čele povstaleckej skupiny Džajš Islam, ale nehlásil sa k IS ani k ďalšej radikálnej skupine – frontu An-Nusrat, pretože neschvaľoval ich radikálny výklad islamu.

Džajš Islam alebo Armáda islamu už za neho vymenovala nástupcu. Podľa agentúry AP ním bude Isam Bajdaní, známy pod prezývkou abú Hammam. Hovorca skupiny vyhlásil, že Alúšova smrť povedie len k vystupňovani­u boja.

Konvoj s evakuovanými radikálmi mal podľa dohody prechádzať územím, ktoré Džajš Islam kontroluje. Podľa televízie Al-Manar sa autobusy otočili a odišli späť prázdne. Aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) uviedli, že evakuácia bola pozastavená z „logistických dôvodov“, pretože je potrebné zabezpečiť cestu až do Rakky. Podľa plánu by sa do bašty IS mali dostať islamisti a ich rodiny, do provincie Idlib by potom mali odviezť radikálov z frontu An-Nusrat.

V utečeneckom tábore Jarmuk žilo pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 na 160-tisíc ľudí. Išlo prevažne o palestínskych utečencov z čias prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 a ich potomkov. Kvôli bojom zostalo v Jarmuku uväznených asi 18-tisíc civilistov, uviedla britská BBC. Niektoré časti tábora tento rok obsadili radikáli z hnutia Islamský štát. Palestínske milície a sýrski povstalci sa ich však snažili z oblasti vytlačiť. Jarmuk sa tak stal miestom, ktorého časti kontroluje hneď niekoľko skupín – Islamský štát, front An-Nusrat a provládne aj protivládne palestínske milície. Sýrska vláda zriadila v okolí tábora kontrolné stanovište, aby zabránila civilistom miesto opustiť. Akonáhle bude teraz Jarmuk bezpečný, OSN sa bude môcť do tábora dostať a poskytnúť potrebnú pomoc uväzneným civilistom. Je medzi nimi údajne až 3 500 detí, ktorým chýbajú základné potraviny, čistá voda i zdravotná starostlivosť.

Ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu v Sýrii monitorujú z Británie, v sobotu oznámili, že pri piatkových útokoch prišlo v severnej provincii Halab o život 71 ľudí. Front An-Nusrat údajne použil samovražedného atentátnika, ktorý zaútočil na zhromaždených vojakov. Nasledovala prestrelka medzi armádou a povstalcami a na strane armády zostalo 33 mŕtvych, medzi jej protivníkmi 38. Vojsko v minulých týždňoch znásobilo operácie v Halabe, kde ho podporuje svojím letectvom ruská armáda.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #radikáli