Majiteľ zavalenej čínskej bane na sadrovec spáchal samovraždu

Šéf firmy, ktorá vlastní baňu na sadrovec vo východočínskej provincii Šan-tung, v ktorej je dva dni po závale stále uväznených 17 baníkov, v nedeľu spáchal samovraždu. Informovali o tom čínske štátne médiá.

27.12.2015 10:50
čína, baňa Foto: ,
Ľudia stoja pred zavalenou čínskou baňou na sadrovec.
debata (2)

Baňa v meste Lin-i sa prepadla z doposiaľ nezistených príčin v piatok večer. Pod zemou bolo 29 baníkov. Jeden človek pri nešťastí zahynul a štyroch sa podarilo hneď zachrániť. Podľa aktuálnych informácií médií sa doteraz podarilo zachrániť ďalších sedem osôb.

Záchranári vyvŕtali k niektorým zavaleným diery a snažia sa ich zásobovať vodou a jedlom. Podľa Čang Šu-pchinga, starostu mesta Lin-i, sa do úsilia vyslobodiť baníkov uväznených pod zemou zapojilo viac ako sedem stoviek ľudí.

Agentúra Nová Čína napísala, že predseda správnej rady spoločnosti Jü-Žung, ktorej baňa patrí, v nedeľu skoro ráno skoncoval so životom. Ma Cchung-po sa vraj utopil, keď skočil do jednej zatopenej šachty.

Nešťastie sa stalo len pár dní potom, čo zosuv skládky tvorenej stavebným odpadom zavalil 76 ľudí na predmestí Šen-čenu, ktorý leží na juhovýchode Číny. Potvrdený je zatiaľ jeden mŕtvy, nezvestných je však ďalších 75 osôb, ktoré zrejme tiež neprežili.

V čínskych baniach zomiera najviac ľudí na svete. Vlani ich pri rôznych banských nešťastiach po celej Číne prišlo o život 931. To však znamená značný pokles oproti roku 2002, kedy bolo mŕtvych v čínskych baniach takmer 7-tisíc, napísala agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #baňa #samovražda