Čína schválila kontroverzný protiteroristický zákon

Čínsky parlament v nedeľu schválil kontroverzný protiteroristický zákon. Právny predpis vyvoláva obavy u ochrancov ľudských práv z ďalšieho obmedzenia slobôd, ale tiež u firiem, najmä telekomunikačných a internetových, ktorých obchodné záujmy môže ohroziť povinnosť zdieľať informácie s úradmi.

27.12.2015 14:05
Čína Foto: ,
Čínski ozbrojení policajti držia stráž pri obľúbenom nákupnom centre v Pekingu.
debata (40)

Stály výbor Národného ľudového zhromaždenia schválil prvý protiteroristický zákon krajiny podľa očakávania jednomyseľne. Normatívny akt nadobudne účinnosť 1. januára.

Čínski predstavitelia tvrdia, že zákon je potrebný, pretože krajina čelí rastúcej hrozbe od radikálov a separatistov, a to predovšetkým v nepokojnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny, kde v posledných rokoch zomreli pri nepokojoch stovky ľudí.

Návrh právneho predpisu vyvolal veľkú kritiku na Západe, predovšetkým v Spojených štátoch. Znepokojujúce je vraj predovšetkým to, že by mohol byť zneužitý na porušovanie ľudských práv, ako je sloboda slova. Obavy vyvolávajú aj ustanovenia týkajúce sa kybernetických firiem, o čom už americký prezident Barack Obama hovoril s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Čelný predstaviteľ legislatívneho výboru čínskeho parlamentu Li Šou-wej však kritiku odmieta s poukázaním na to, že Čína robí len to, čo už urobili iné štáty, „ktoré vyzvali telekomunikačné a internetové firmy k pomoci pri boji s terorizmom“.

Uisťoval, že sa to nedotkne normálneho fungovania spoločností. Nemusia sa vraj ničoho obávať, pokiaľ ide o inštalovanie tajných monitorovacích programov alebo straty intelektuálnych vlastníckych práv.

Protiteroristický zákon okrem iného tiež umožňuje čínskej armáde zapojiť sa do protiteroristických operácií v zahraničí.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protiteroristický zákon